Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Sveg

Annons

SPF Seniorerna Sveg hade den 14 september sitt första månadsmöte efter sommaruppehållet. Mötet var som vanligt välbesökt och ordförande Rolf Byqvist fick hälsa över 90 medlemmar välkomna.

Till dagens möte hade doktor Tomas Bohlin inbjudits för att föreläsa om alternativmediciner. Tomas Bohlin är numera pensionerad, men har under sin verksamma tid arbetat som både kirurg och överläkare. De senaste fem och ett halvt åren har han arbetat vid hälsocentralen i Hede.

Tomas Bohlin började med att tala om läkemedel. Han menade att läkemedelsföretagen gör enorma vinster, men alternativa mediciner har också ökat och även utövande av yoga.

Han tog upp att vaccinationer mot polio och mässling har räddat många från att drabbas av dessa sjukdomar. Polio har i det närmaste utrotats.

Vidare berättade han om en fransk filosof vid namn Descartes som verkade på 1600-talet. Denne Descartes menade att det fanns en skarp gräns mellan kropp och själ. Numera anses det att kropp och själ hör ihop och att hela människan ska behandlas.

Tomas Bohlin nämnde även lite om den så kallade plaseboeffekten. Det är en effekt som går ut på att få patienten att tro att en verkningslös behandling eller medicinering kan påverka sjukdomen gynnsamt. En bristsjukdom som heter skörbjugg berättade han vidare om. Den som drabbas av denna sjukdom har fått i sig för lite C-vitamin. Många sjömän led av denna sjukdom förr. En engelsk marinläkare kom på att juice från lime botade skörbjugg. Efter det kallades engelska sjömän limey.

Vid sommartombolan i år hade alla lotter sålts slut. Det hade sålts lotter för 10000 kronor. Tombolan var bara öppen en vecka i år.

Ordförande frågade om det fanns några som var intresserade av vävning då det finns två vävstolar i SPF:s lokal.

Även i år var det på Storön som surströmmingsfesten ägde rum. Det var omkring 93 medlemmar som kom och avnjöt denna delikatess. Det fanns även alternativ för de som inte är så förtjusta i surströmming. Önskemål fanns att det inte skulle vara gående bord nästa år utan att man återgår till rutinerna från föregående år.

Det fattas ledare för boulen och man kom fram till, att det är valberedningen som ska försöka hitta någon som är intresserad att sköta om boulen. Det undrades om det kanske borde vara fritidsförvaltningen, som skulle ha ansvar för boulen och det ansåg medlemmarna också.

Då det ska bli ny medlemsregistrering ska två medlemmar skickas på utbildning till Stockholm. Det har ännu inte bestämts vilka som ska åka.

Rolf Emanuelsson informerade från HRPF (Härjedalens råd för pensionärer och funktionshindrade). Han berättade att socialnämnden har varit ute och informerat om de förändringar inom äldreomsorgen som ska föreslås till kommunfullmäktige. Nästa informationsmöte sker i Hede den 23 september. Förslaget från socialnämnden är att servicehuset Mobacka i Lillhärdal och Fjällglimten i Vemdalen görs om till trygghetsboenden och servicehusen i Sveg, Hede, Ytterhogdal och Funäsdalen görs om till särskilda boenden.

En fritidsmässa för föreningar kommer att anordnas den 14 oktober.

Mötet avslutades med goda mackor och kaffe och som vanligt var det dragning på lotterna som köpts.

Ingrid Östlund

Mer läsning

Annons