Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livets uppslagsbok

/

"Sameprästen" Bo Lundmark skriver en betraktelse över historia, kärlek och utmärkelsen"Årets Gregorius" som han fick tidigare i år.

Annons

Under pojkåren fann jag en liten blå uppslagsbok på loftet hos mina morföräldrar i Umasjö. Den var utgiven av NKI-skolan 1942, mitt under brinnande krig. Av namnteckningen innanför pärmen framgick att den hade tillhört min äldste morbror Fritz. Den blivande fjällbonden hade nog glädje av uppslagsboken, när han läste någon korrespondenskurs i unga år.

Själv fascinerades jag av de många främmande orden, namnen och uttrycken och försökte lära mig ett om dagen. Uttalet blev väl si och så, även om det i vissa fall fanns angivet inom parentes. Så småningom kom en del att införlivas med mitt ordförråd och vetande.

En repetition av de understrukna orden från A till Ö sextio år senare är både gåtfull och fantasieggande. Somliga ord har fått ett personligt innehåll, medan andra är lika främmande som när jag började min upptäcktsfärd i uppslagsboken vid mitten av femtiotalet.

Här några exempel, "aula, högtidssal" står det kort och gott. Jag ser realskolans aula i Storuman för mitt inre öga. Där talade rektor Gardfdall ett allvarsord ibland och diakon Kristiansson höll morgonbön. Och där blev jag "Storumans Bohman" i en frågesport tack vare rätt stavning av ordet "kommitte´".

"Caesar, Gajus Julius (100-44 f. Kr.), romersk statsman, kejsardömets egentlige grundare", var också understruket. Under uppväxtåren i vid Umeälvens källor anade jag inte hur många bataljer med Ceasar som väntade under latinstudierna vid Fjellstedtska skolan i Uppsala. Där fick Fyrisån intill skolan karaktär av Rubicon i väntan på det avgörande steget mot framtiden.

Ett tredje exempel till sist: "Gregorius den store, påve 590-604, införde den gregorianska sången". Om honom och andra påvar pluggade jag för tentamen i kyrkohistoria till sent på kvällen den 15 mars (Idus Martiae, Ceasars dödsdag). Nu var det 1966. När gonggongen gick och läsesalen skulle stängas var vi bara två studenter kvar. Väl ute överraskades vi av ett skyfallsliknande regn.

Det var första gången jag såg henne. Vädret blev plötsligt helt ointressant. Gregorius och de andra påvarna med sina bullor var som bortblåsta. Kajsa från Härjedalen blev min fru och bröllopsresan gick till Rom. Där lyssnade vi till gregoriansk sång i den högre skolan.

Efter prästvigningen 1968 fick jag en vandringsstav av Lars Påve i Abisko. Vi har varit oskiljaktiga på fjällets stigar. Och vid invigningen av årets Gregoriemarknad i Östersund förärades jag en mästerligt snidad stav som Gregorius anno 2014. Den är ett verk av Sven Doll i Hammarstrand och fullt i klass med den nuvarande påvens! "Mirable dictu, förunderligt nog" skulle man utbrista på latin. Det uttrycket stod redan i den lilla blå på loftet hos morfars.

Bo Lundmark

Årets Gregorius

Mer läsning

Annons