Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Nils Göran Johansson, Ljungaverk, 78 år

/

Nils Göran Johansson, Ljungaverk, har avlidit i en ålder av 78 år. Närmast sörjande är sonen Peter, Gävle, och dottern Maria, Sveg, med respektive familjer.

Annons

Nils G eller Nisse, som han mestadels kallades, föddes och växte upp i Sveg.

Efter grundläggande studier blev det värnplikten i Stockholm och en tid som civilanställd inom försvaret. Han gick även teknisk utbildning på Noréns tekniska institut innan han i början på 1960-talet återvände till Sveg och tog över sin fars skrivbyrå.

I Sveg var Nils G invald i fullmäktige för Socialdemokraterna och engagerade sig under denna tid även i Folkets hus-rörelsen. Det ledde till att han 1981 anställdes som föreståndare för Folkets hus i Ljungaverk, som då var en expansiv bruksort med många kulturella aktiviteter.

Folkets hus renoverades och byggdes om och den nya anläggningen invigdes 1987 av dåvarande kulturministern Bengt Göransson. Bara några månader senare kom nyheten att kemiindustrin skulle läggas ner, vilket resulterade i varsel och uppsägningar på orten och ledde till att Nils G själv lämnade sitt jobb 1991. Han kunde dock glädja sig åt att Forum Bio år 1990 utsågs till Årets bio av Folkets hus-rörelsen.

Nils G kom nu att ägna sin tid åt lokal och regional utveckling. Efter Glesbygdsveckan 1993 på Hussborg blev han en av arkitekterna bakom Det Nya Navet, en kurs för arbetslösa under nio månader med entreprenörskap och eget projektarbete, som startade hösten 1994 och upprepades fem gånger.

2001 var Nils G med om att starta Ålsta Utvecklingscentrum, som finansierades via EU Mål 1. Ett flertal projekt inom länet och utomlands kom till, bland annat om Europas mittpunkter, utbildningen av kulturpiloter på Ålsta och projekt i Estland.

Sin roll som landsbygdsutvecklare fortsatte han livet ut i bland annat Sambygd Västernorrland och Leader Mittland. Han som ingen kunde regelverket kring EU-projekt och när ett var på väg att plana ut skulle det finnas nya att starta upp.

Nils G var stark förespråkare för rättvisa, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Under sin tid som föreståndare engagerade han sig bland annat i flyktingmottagandet i Ljungaverk och stod bakom Folkfest mot rasism. Trots hotelser och påhopp stod han alltid upp för de som hade det sämre. Hans engagemang för dessa frågor ledde till bildandet av Internationella föreningen i Ånge och under en period var han även ledamot i styrelsen för Svenska FN-förbundet.

Hans stora intressen var konst, teater och kultur. Till Teater Forum kom Riksteatern, länsteatern och fria teatergrupper för att spela, allt detta ledde fram till bildandet av Ånge teaterförening. Intresset för konst kom fram vare sig han var på besök i Sundsvall, Köpenhamn eller Mallorca. På hemmaplan var han en av initiativtagarna till Arne Jones-sällskapet och att Arne Jones konsthall i Fränsta förverkligades.

Nils G var en vänlig man, en man med stort hjärta. Han var du och bror med ministrar, politiker, skådespelare, kulturarbetare och vanligt folk men för honom var alltid människan det viktigaste.

Lars Edlund, före detta rektor Ålsta folkhögskola

Mer läsning

Annons