Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutat flyga med Avies

/
  • Av misstag utlöstes syrgasmaskerna innan start i Sveg. Sedan fick de hänga och dingla hela vägen till Arlanda.
  • En tekniker fixade lite i vänstra motorn medan passagerarna satt i planet. Flygkaptenen kontrollerade reparationen som fick varningssummern att tystna.

En flitig flygresenär berättar till TH att denne slutat att flyga med Avies efter ett par incidenter som inte kändes bra.
– Numera tar jag bilen när jag ska söderut, berättar resenären.

Annons

I stort sett varje vecka under några månaders tid pendlade en person från Härjedalen i sitt arbete. Ett par incidenter inträffade under dessa resor och numera väljs flyget bort.

– En gång råkade kaptenen komma åt knappen som löser ut syrgasmaskerna. Detta gjorde han innan start men valde ändå att starta då det skulle ta för lång tid innan en tekniker skulle kunna återställa dessa, berättar resenären.

– Andra incidenten kändes otrevligare. De startade höger motor men när vänstra motorn skulle startas så var den stendöd. Då fick vi veta att det var problem med startmotorn och den skulle bytas.

Resenärerna fick då gå in i vänthallen där de bjöds på kaffe och smörgås under tiden som reparationen pågick. Ungefär en timme försenade var det åter dags för avfärd.

– Höger motor startade då som den skulle men när piloten tryckte in startknappen för vänster motor blev hela instrumentpanelen som ett flipperspel samtidigt som en varningssummer ljöd. Höger motor slogs av, tekniker och flygkapten reste i snödrevet en trappstege mot vänster motor och skruvade sedan gemensamt bort en plåt och grejade lite med några kablar i motorutrymmet. Plåten skruvades tillbaka och startproceduren återupptogs. Båda motorerna startade och färden till Arlanda kunde genomföras utan problem, berättar flygresenären.

Efter den incidenten valde personen att åka bil när det skulle arbetas söderut.

– Min uppfattning är att det inte är frågan om en allvarlig olycka ska inträffa utan snarare när.

Tidningen Härjedalen har sökt Avies Sverigechef Kerstin Berlin för en kommentar utan att lyckas.

Annons