Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutsummering världscupen 2015/2016: Fina slutresultat av damerna – stark avslutning av Hellner

Säsongen är över. Längdvärldscupen är avgjord och trots få toppresultat från det svenska landslaget har framför allt de svenska tjejerna lagt sig långt upp i resultatlistorna.

De svenska damerna har faktiskt stått för det mesta för svensk del i vinter.

Charlotte Kalla tappade oturligt nog en placering i totala cupen när Finlands Krista Pärmakoski gjorde en fenomenal avslutning på den avslutande minitouren i Kanada. Kalla blir ändå totalt femte åkare i världscupen den här säsongen. I distanscupen slutar hon fyra. Jämför det med att hon var sjua totalt förra året i distanscupen efter tre pallplaceringar jämfört med två den här säsongen.

Stina Nilsson ledde sprintvärldscupen länge men förlorade ledningen till Maiken Caspersen Falla och kunde inte ta tillbaka den, trots flera fina placeringar i Kanada. Hon blev sjuk och tvingades avbryta touren. I och med det kunde Falla enkelt utöka avståndet till åkarna bakom och ta hem säsongens sprintcup. Nilsson var fyra i sprintcupen ifjol utan att ha tagit en enda seger. I år har hon tagit åtta(!) pallplatser, varav tre förstaplaceringar (plus en vinst i teamsprint med Ida Ingemarsdotter). Nilsson slutade som elfte åkare i totala världscupen efter avbrottet i Kanada.

Ida Ingemarsdotter blev sexa i sprintcupen efter att ha startat säsongen på ett fenomenalt sätt. Även hon tvingades avbryta minitouren i Kanada på grund av förkylning och därmed förlorade hon en placering till norskan Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Ingemarsdotter slutade tolva i den totala världscupen den här säsongen.

På herrsidan har Sverige inte haft samma framgångar.

Martin Johnsrud Sundby har haft en helt otrolig säsong och var i slutändan nästan 1000 poäng före tvåan Petter Northug i sammandraget. Sundby vann samtliga av de tre tourerna som körts den här säsongen.

Marcus Hellner fick, efter en väldigt tråkig säsong för hans del där han hindrats av sjukdom, avsluta årets världscup med en tredjeplats i näst sista distansloppet för den här säsongen. Han ledde 15 kilometer fri stil i Canmore ända till slutet i slirigt och mjukt före och "det kändes som en vinst", sa en leende Hellner till SVT efteråt. Det blev Sveriges enda pallplacering den här säsongen på herrsidan.

Teodor Peterson har två femteplatser i sprint, Emil Jönsson har en femte- och en sjätteplats i samma disciplin och Martin Johansson slog till med en femteplats i Ruka på 10 kilometer fri stil.

I sammandraget är det ändå Marcus Hellner som är bäst av svenskarna på en 30:e plats. Förra året var Calle Halfvarsson fyra totalt men i år har han varit sjuk och slutar på 80:e plats. Fyra av de svenska herrarna, inklusive Hellner ligger på topp 50.

I U23-cupen fick Sverige dock en vinnare i form av Stina Nilsson som hade ledarvästen på sig från första till sista tävlingen den här säsongen.

Glädjande är också att både Jens Burman, Åsarna, och Oskar Svensson, Falun-Borlänge, har gjort fina avslutningar på den här säsongen. Jens Burman tog en 24:e plats i fredagens 15 kilometer fri stil i Canmore, där Hellner blev trea och Martin Johansson 14:e. I den avslutande jaktstarten blev Hellner tia, Simon Andersson 29:a, följd av Martin Johansson på 30:e plats. Jens Burman blev 32:a och Oskar Svensson 41:a.