Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-guld till Viktor Andersson

/
  • Viktor  Andersson, Vemdalen, vinnare när SM avgjordes i Lofsdalen under lördagen.
  • Viktor Andersson högst på pallen efter sin seger i SM.

Viktor Andersson från Vemdalen är svensk mästare i skicross, efter lördagens SM i Lofsdalen.
– Kul att vinna på hemmaplan, säger Viktor.

Annons

Viktor Andersson åkte in som tvåa i finalheatet, efter att ha blivit omkörd på målrakan av norrmannen Thomas Borge Lie. Tävlingen var öppen för internationella åkare, men andraplatsen innebär ett SM-guld för vemdalingen.

– Jag har varit i bra form hela våren och det känns kul att få toppa det med ett SM-guld, säger Viktor Andersson.

Samma norrman körde om Viktor Andersson på målrakan i torsdagens EC-final där Viktor kom på tredje plats.

– Banan är upplagd så att det kan bli omkörningar på slutet. Och norrmannen är snabb, han är duktig på just det. Det är häftigt att se, säger Viktor.

Bronset togs av en annan länsåkare, Erik Moberg från Undersåker, bara 17 år gammal. Victor Sticko från Mora knep SM-silvret.

Säsongens två främsta skicrossåkare på herrsidan, funäsdalingen Victor Öhling Norberg, totaltvåa i världscupen, och Michael Forslund, avstod SM, båda på grund av hjärnskakning.

– Tråkigt förstås att inte hela gänget kunde vara med, säger Viktor Andersson.

Nu väntar fortsatt träning, några läger med skicrosslandslaget och tävling i friåkning. Viktor Andersson ställer upp i en tävling i Hemavan, "Ride the Cow". Han håller även öppet för SM i friåkning i Funäsdalen i mitten av april.

– Det vore roligt men ingenting är bestämt. Vi får se om jag har tid, säger han.

Vad betyder det för din motivation att fortsätta tävla, just att du vann SM?

– Det är jätteviktigt. Pallplaceringarna i världs- och europacupen kanske väger tyngre, men det är kul att få vinna på hemmaplan med en publik där man känner många. Och man vill ju alltid stå längst upp på pallen. Nu ser jag fram mot riktigt hård träning i sommar och en ännu bättre nästa säsong, säger han.

På damsidan vann Täbys Alexandra Edebo, 19, guldet före två år yngre systern Veronica. Vinnaren av den totala världscupen, Anna Holmlund körde inte tävlingen.

Annons