Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittan har fördubblats – lokala restriktioner införs i länet

På torsdagen meddelade region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande att man väljer att införa skärpta råd i regionen. JH är den sista regionen i Sverige att införa detta.

Smittskyddsläkaren i Region Jämtland Härjedalen har tillsammans med Folkhälsomyndigheten beslutat att skärpta allmänna råd ska gälla redan från den 19 november. Syftet är att minska smittspridning av covid-19.

Detta efter att smittan i länet ökat kraftigt.

– Mellan vecka 45 till 46 hade man nära nog en fördubbling av antalet fall i Jämtland Härjedalen, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under dagens presskonferens.

Beslutet innebär i korthet att alla som vistas i Jämtlands län uppmanas att undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med samt att undvika alla resor som inte kan genomföras inom ramarna för rekommendationerna.

Läs även: Coronaspridningen ökar i länet – så svarar smittskyddsläkaren på läsarnas oro

”Vi vill uppmana alla till ökad eftertanke när det gäller resor då det inte är resan i sig som riskerar att öka smittspridningen. Du får resa tillsammans med dem du bor med under förutsättning att det görs på ett säkert sätt, till exempel genom att alltid hålla avstånd till andra och att träffa så få nya personer som möjligt”, säger Micael Widerström som är smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen i pressmeddelandet.

De nya restriktionerna omfattas inte av exempelvis nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar. Däremot är det viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra och genast boka tid för provtagning.

”Råden som nu införs är anpassade efter hur läget ser ut här i länet. Tack vare omfattande provtagning och smittspårning har vi bra koll på utvecklingen men vår bedömning är att vi genom att skärpa råden kring detta kan få en positiv effekt när det kommer till att minska smittspridningen och vi hoppas att alla hjälper till genom att ta ansvar för detta”, säger Micael Widerström.

För att underlätta för folk att följa de nya råden så omfattas även arbetsplatser och verksamheter som exempelvis butiker och idrottsanläggningar av det nya beslutet. Till exempel kan dessa verksamheter begränsa antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och uppmana till hemarbete om det är möjligt.

Här kan du se presskonferensen från Folkhälsomyndigheten.

Beslutet gäller från och med 19 november till och med 13 december 2020.

Mer information om råden och vad de innebär finns på www.1177.se/rjh/skarptarad