Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart dags för lucia i Härjedalen - glöm inte att nominera den du tycker borde vara med

Mörkret och kylan kryper allt närmare men snart kommer årets luciakandidater och sprider lite ljus på äldreboenden och julmarknader i Härjedalen. Nytt för i år är att anhörigföreningen Mö Finns, för cancerdrabbade, är med på tåget.

Annons

– Det kändes helt naturligt för oss när vi fick frågan, säger föreningens ordförande Göran Mann.

Kröningen av årets lucia i Härjedalen sker traditionsenligt i Svegs kyrka, i år fredagen den 11 december. Under helgerna före kröningen besöker de sju luciakandidaterna flera äldreboenden och julmarknader runt om i hela Härjedalen.

– Ambitionen är att vi ska besöka alla äldreboenden i kommunen även i år, och även sprida ljus och värme på julmarknader runt om i hela Härjedalen, säger Gun-Lis Bergman, Tidningen Härjedalens "lucia-general", som även i år har hand om själva turnén.

– Det känns väldigt kul och spännande, och det är redan fler som hört av sig och vill att vi kommer och besöker dem.

Läs mer: En dag i luciakandidaternas liv

Vilka som blir Härjedalens luciakandidater är inte klart än. Det bestäms under nästa vecka. Åldersgränsen är 16 år.

– Det är bara att skicka in och anmäla, säger Gun-Lis Bergman.

För Mö Finns, anhörigföreningen för cancerdrabbade familjer i Härjedalen, var det självklart att tillsammans med Tidningen Härjedalen arrangera årets luciaturné, när man fick frågan.

– Det är helt i linje med vad vi håller på med, säger ordförande Göran Mann.

– Att sprida ljus i mörkret, det tror jag vi har gjort för många under det år som vi funnits, det har jag fått flera vittnesbörd om. Mö Finns går ut på att vi ska vara ett stöd för varandra.

Göran Mann och hans fru Ulla grundade Mö Finns efter att Ulla Mann själv drabbats av cancer. Föreningen har nu medlemmar i hela Härjedalen och erbjuder stöd och råd till cancerdrabbade familjer. Under luciaturnén kommer medlemmarna att hjälpa till på olika sätt med arrangemanget och en del av intäkterna från luciaannonserna går också oavkortat till föreningens arbete.

Förra årets turné blev mycket uppskattad, inte minst för musiken och de fint framförda julsångerna. Ansvarig för sång och musik är även i år Gunilla Hedin från Lillhärdal.

Vill du nominera en luciakandidat? Mejla [email protected] eller skicka in på adressen Tidningen Härjedalen, Dalagatan 1, 84232 Sveg.

Läs mer: Ida Arnesson Härjedalens lucia 2014

Läs mer: Turnéplanen för luciakandidaterna 2013