Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsfeber i Ytterhogdal – en historisk utmaning som berör hela bygden

Det råder kvalfeber i Ytterhogdal. På lördag väntar play-off-spel till fotbollens division 2. En nästan osannolik utveckling i en bygd med knappt 900 invånare.

Annons

Det har varit många jubel för Ytterhogdals fotbollshjältar den här hösten. Dels för kvalplatsen till division 2 samt som här efter cupskrällen där superettanlaget Syrianska slogs ut och Ytterhogdal blev klar som ett av 32 lag i Svenska cupens gruppspel i vår.

– Makalöst och dessutom är Hogdal bland de 32 bästa i cupen. Jag är glatt överraskad, säger en hänförd Tord Grip när Sporten når honom på telefon.

Tord Grip är bygdens store son. 78-åringen "utvandrade" på 1950-talet till de stora klubbarna och till landslaget. Numer är han en legendar som följer sin hembygds fotbollssparkande på avstånd.

Tord Grip drog över 2 100 personer till Svedjevallen 1956 när han lirade med Degerfors. Publikrekordet lär stå sig, men både Grip och många andra följer sitt lag inför helgens historiska drabbning.

Dramat i trean avgjordes i lördags. Mora hade chansen men förlorade i Sala samtidigt som Ytterhogdal utklassade Iggesund – kvalplatsen säkrades där nu Nordvärmland väntar i dubbelmöte.

– En fantastisk utmaning för oss och för hela Ytterhogdal, konstaterar Brian Wake, tränare för laget med en blandning av engelsk och svensk ungdomlig entusiasm.

Britterna dominerar. När Hogdalsbygdens egen nativitet går ner för varje decennium tvingas fotbollen ta nya grepp för överlevnad.

– Utan Brian Wake och hans landsmän hade vi inte haft något fotbollslag kvar, slår klubbordföranden Leif Nilsson fast.

Han berättar själv om utvecklingn. Där det fanns 200 ungdomar i bygden på 1980-talet, men i dag bara ett 45 personer i åldrarna 6-13 år. I det läget hade det varit enkelt att ge upp, men i stället tog Ytterhogdal till importer.

– Vi började med brasilianare, men pappershanterandet blev för krångligt, minns Leif Nilsson.

Leif Nilsson har jobbat som fotbollsledare i hela sitt vuxna liv. På lördag får han se sitt Ytterhogdal i den högst doterade tävlingsmatchen någonsin.

Sen kom Ben Smith från Storbritannien. Han tränade laget 2014 och 2015. Hade kontakter hemmavid, övertalade unga spelare att flytta till Ytterhogdal och på den vägen är det.

I dag är Ben Smith framgångsrik coach för IFK Östersund och tidigare spelaren Brian Wake är ny tränare.

– Jag har sju 18-åringar och tre-fyra 19-åringar från England i min trupp. Killar som varit ungdomsproffs i större engelska klubbar, men som inte längre får plats i proffstillvarons organisationer.

– Att de kommer hit i stället hänger samman med att vi försöker ge dem en andra chans. Via hård träning skall de få ytterligare förkovran inom fotbollen, men också se på tillvaron utifrån ett bredare perspektiv, berättar Wake.

Ben Smith och Brian Wake är männen bakom fotbollsundret i Ytterhogdal. Wake tog över tränarjobbet efter Smith som numer tränar IFK Östersund.

När därför Curtis Edwards i somras gick från Ytterhogdal i division 3 till Östersunds FK och nu gjort dundersuccé i allsvenskan, ja då är det bästa tänkbara reklam för Ytterhogdal.

– Våra yngre spelare ser att vad som helst är möjligt bara de satsar maximalt.

Vad vet då Brian Wake om play-off-spelets första motståndare Nordvärmland, som gästar Svedjevallen på lördag?

– Inte mycket mer än att de nästan vann sin serie och bevisligen är ett väldigt bra lag.

Tränare Wake ska läsa in sig bättre på motståndet under veckans gång.

Ytterhogdal slog i somras till med dunder och brak genom att i Svenska cupen slå sig fram till nästa vårs gruppspel där landets 32 bästa lag deltar. Den prestationen gav eko. Skulle klubben dessutom avancera till division 2, ja då är det med råge den sportsligt bästa prestationen i klubbens historia.

– Inget slår ut det laget hittills presterat. Vi hoppas förstås på mycket folk till helgen, säger Leif Nilsson.

Själv minns skribenten en match från 1977 när IFK Göteborg gästade Svedjevallen och drog 1 700 åskådare.

Var det rekord?

– Nej inte alls, för när Tord Grip sommaren 1956 kom hem till bygden med dåtidens storlag Degerfors, gick folk man ur huse. Hela 2 124 personer tittade då på fotboll i Hogdal, minns klubbordföranden.

Så många kommer inte på lördag, men visst finns anledning att följa matchen live för kvaldramatik kan vara någonting alldeles extra.

Ett av många måljubel för Ytterhogdal den här säsongen.

Annons