Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensationen - Ytterhogdal klara för kval till division 2

Kampen om en kvalplats till division 2 stod på spel inför sista omgången i herrfotbollens division 3 södra Norrland. Ytterhogdal behövde ett poäng mer än Mora samtidigt som Hofors hotade bakom om det bara skulle bli oavgjort.

Annons

Ytterhogdal blev tvåa i division 3 södra Norrland och får kvala om en plats till division 2.

Ytterhogdal och Mora var på bortabesök mot starka lag i mitten på tabellen samtidigt som Hofors tog emot Strand i tabellen nedre del hemma. En nervig slutomgång med allt att spela om, med andra ord.

Senast Ytterhogdal mötte Iggesund slutade det 1-1 efter en jämn kamp hemma på Svedjevallen. Den här gången var resultatet ett helt annat. Första halvlek var hyfsat jämn men efter 90 minuter var ställningen 1-8. Ytterhogdal hade gjort vad de behövde men frågan var om det skulle räcka för att nå kvalet.

– Det var en bra vinst och framförallt andra halvlek var suverän - vi dominerade verkligen, sade en upprymd Brian Wake efter matchen och berömde sitt unga lag för den fina insatsen.

I Sala hade Mora desto större problem. Slutresultatet 2-1 innebar att Mora fick sätta sina förhoppningar på Iggesund och Strand. När matchen var slut fick man beskedet att även om Hofors spelat oavgjort hade Ytterhogdal vunnit och därmed tagit kvalplatsen Mora gått in i slutomgången med.

Spelarna var jublande glada när de kom hem till Ytterhogdal på lördagskvällen.

– Det känns fantastiskt! Jag är så stolt över spelarna och alla i klubben. Det är en riktigt bra prestation, säger Brian Wake.

Matchen började med ett självmål av Iggessund redan i sjätte minuten. Ytterhogdal gjorde sedan 0-2 i den 25:e minuten genom Liam Harris men bara minuter innan halvtid reducerade Iggesund genom Johan Näsman. I andra halvlek var det dock fullständig Ytterhogdaldominans. Efter att Sumaili Cissa, Joe Massey och Brad Plant ökat på ledningen till 1-5 cementerade Per Olofsson segern med en äkta hattrick.

– Det var härligt att få in de där tre sista. Det har inte blivit så många mål efter skadan i förra matchen mot Iggesund så det känns riktigt skönt att vara tillbaka, sade Olofsson hemma i Ytterhogdal på lördagskvällen.

När visste ni att kvalplatsen var klar?

– Vi fick höra att Mora låg under med 2-1 ungefär 10 minuter före slutet men sedan dröjde det runt 20 minuter innan vi hörde att det blev slutresultatet.

Hur kändes det då?

– Riktigt bra! Det kommer bli tufft att ta sig upp men det är det här vi kämpat för hela säsongen.

Lagkapten Jordan Pearce var också mycket nöjd och menade att hela laget nu är väldigt glada. Han har dock inte full koll på vilket motstånd det blir ännu.

– Jag tror vi skulle möta Nordvärmland nästa lördag men det är väl inte helt utrett ännu när och var. Men vi behövde den här vinsten och fick vad vi behövde i de andra matcherna så nu är vi taggade! Målet är att göra sex mål i varje halvlek från och med nu, skrattar Pearce.

Om Ytterhogdal skulle gå vidare från dubbelmötet mot Nordvärmland väntar ett kvallag från division 2 norra Svealand i nästa omgång. I dagsläget ligger fyra lag på 28 poäng och slåss för att undvika kvalplatsen i den serien.

Annons