Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens bästa boxar

/
  • Välj rätt vinbox i sommar. Här är de som mest sticker ut i positiv mening bland närmare 150 testade, enligt vår vinrecensent. Foto/montage: Sune Liljevall
  • Sämsta rosé. Gummi och skämda röda bär.
  • Sämsta röda vinet. Aggressivt ogint.
  • Sämsta vita vinet. Sockervatten utan syra.

Boxarna behåller sin popularitet i Sverige. Ungefär 60 procent av försäljningen på Systemet är tappad på låda – och allra mest konsumerar vi på sommaren. Vår vinexpert Sune Liljevall har testat hela utbudet på närmare 150 viner och tipsar om de tio bästa vita, lika många röda och sex roséer. Dessutom varnar han för de allra sämsta köpen.

Annons

Några höga berg – men desto fler djupa dalar. Årets genomgång av samtliga boxviner är delvis en plågsam upplevelse med översötade rödviner, karaktärslöst utslätade vita och banalt saftlika roséer utan tillstymmelse till fräschör.

Men när så mycket är mediokert, tråkigt och direkt dåligt är det desto roligare när man träffar på riktigt anständiga och goda representanter i det fyrkantiga utbudet. För det finns helt klart rätt många sådana också, de allra bästa hittar ni i tabellen nedan.

De halvtorra (det vill säga något söta) vita boxarna är nästan genomgående kvalitetsmässiga lågvattenmärken (med FM Riesling och KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie som två acceptabla undantag). Bland rosévinerna bör allt gjort på druvan zinfandel definitivt undvikas om det är vin och inte alkoläsk eller sötsliskig saft man är ute efter.

Kvalitetsmässigt ger ofta Sydafrika bra smakvaluta för pengarna i de flesta prislägen. Även lågprisboxar som röda Umbala och vita Zumbali Chenin Blanc får godkänt. Portugal håller sig också väl framme med flera riktigt bra röda köp, liksom Frankrike. Italien och Spanien är betydligt ojämnare med såväl toppar som verkliga stolpskott. Chile presterar mestadels väl godkänt.

Som vanligt är det viktigt att kolla tappnings- eller bäst-före-datum på boxen. En för gammal box gör definitivt ingen glad. Yngsta box är alltid bäst.

Bästa trelitersboxarna på Systemet

Vita viner

Fynd – bästa vita köp

15558 Drostdy-Hof Chardonnay Viognier 2014, Sydafrika 209 kr

Generöst, tropiskt fruktigt, i välgjord, god stil. Bra buffévin.

2078 Monti Garbi Soave 2014, Italien 219 kr

Förra årets superfynd håller ställningarna med friska citrus- och pärontoner kombinerat med aptitretande mineraler i harmonisk förening. Utmärkt fisk- och skaldjursvin.

6029 Torres Las Mulas Sauvignon Blanc 2014, Chile 219 kr

Klockren, men inte överdriven, druvkaraktär med gröna, örtiga toner i en citrusfräsch frukt. (Ekologiskt)

2267 Brochet Facile Sauvignon Blanc 2014, Frankrike 227 kr

Pigg och rensmakande frukt med vital syra, mineralitet och försynt grönska i tyglad, mycket fisk- och skaldjursvänlig, sauvignon-stil. (Ekologiskt)

…också bra vita köp

2069 Drostdy-Hof Chenin Blanc Steen 2014, Sydafrika 179 kr

Boxveteran som håller stilen och tätpositionen i sitt prisskikt.

22424 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2014, Marche, Italien 209 kr

Snygg, behagligt sommarfräsch, torr vit italienare som fungerar såväl som aperitif som till sallader och fisk/skaldjur.

7055 KWV Chardonnay 2014, Sydafrika 209 kr

Smakrik gulfruktig chardonnay med stråk av ananas och vaniljlika ekfatstoner. Bra val till grillad fisk och kryddig kyckling.

2020 Zonnebloem Sauvignon Blanc 2014, Sydafrika 229 kr

Nässlor och gröna sommarörter i en limefrisk, vital frukt. Utmärkt val till exempelvis syrlig getost och till fisk med citrus och kryddgröna såser.

22139 Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2014, Frankrike 245 kr

Exponerar toner av grape, passionsfrukt, krusbär och gröna örter i en som vanligt behaglig, frisk och rätt smakrik förening.

6276 The Crossings Sauvignon Blanc 2014, Nya Zeeland 279 kr

Här bjuds toner av passionsfrukt och nässlor i den fräscht friska, och mycket typiskt nyzeeländska, sauvignon blanc-smaken.

Varning – sämsta vita köp!

6369 California White, Kalifornien, USA 179 kr

I år lyckas ett uselt vin faktiskt underprestera ytterligare. Smakar lätt sockrat dåligt kranvatten i en flack helt meningslös stil utan någon som helst fräschör. Låt er inte luras av den uppdaterade somriga etiketten! Drostdy Hof, ovan i tabellen, för samma låga pris ger tio gånger mer karaktär och kvalitet för pengarna.

Roséviner

Fynd – bästa roséköp

74050 Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2014, Sydafrika 235 kr

Riktigt god, fräscht bärig, rosé med inslag av solmogna hallon och svarta vinbär i smakrik, lättgillad, men seriös, stil med en liten restsötma.

…också bra roséköp:

6896 Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot 2015, Chile 189 kr

Ungdomligt syrapigg röd bärighet i en frisk och generös, lättgillad stil.

2209 Puycheric Syrah Rosé 2014, Frankrike 199 kr

Bjuder på toner av körsbär och apelsin i den friska, välgjorda, rena smaken. Dock snäppet bättre på flaska.

6542 Adobe Rosé 2014, Chile 209 kr

Torrt och strikt rödbärigt i rättfram stil som fungerar till det mesta av den lättare sommarmaten. (Ekologiskt)

6499 Lindemans Rosé 2014, Australien 209 kr

Friska jordgubbar och andra solmoget söta röda bär förnims i denna välgjorda rosé i den mer drink- än matanpassade skolan.

22138 Les Fumées Blanches Rosé 2014, Frankrike 230 kr

Gott, härligt friskt med inslag av röda solmogna bär och röd citrus i fräsch förening. Gränsar till fynd. (Beställningssortimentet)

2237 Coteaux d’Aix en Provence Gassier 2014, Frankrike 259 kr

Klassisk Provence-rosé med lätt kryddig, stringent, frisk rödbärighet i matvänlig och helt torr, stil. (Ekologiskt)

Varning – sämsta roséköp!

6258 HandCraft White Zinfandel Rosé 2013, Kalifornien, USA 199 kr

Överfaller smaklökarna med en ytterst oangenäm smak av gummi, styrenplast och skämda, övermogna frukter i obalanserad, direkt vämjelig, förening.

Röda viner

Fynd – bästa röda köp

28008 Lyngrove Pinotage 2013, Sydafrika 179 kr

Ett för priset överraskande balanserat mörkbärigt, lite chokladigt, svagt rökigt rödvin med en liten druvtypisk, pikant, stallton. Bra lågbudgetval till den grillade fläskkarrén.

75716 Faustino Tempranillo, Spanien 199 kr

Riojalikt vin, från välrenommerad producent, med goda solmogna röda bär och vaniljlika fataromer i följsam, mycket typiskt spansk, förening. (Beställningssortimentet)

6286 Fairview Shiraz Cabernet Sauvignon 2013, Sydafrika 209 kr

Här bjuds massor av solmogna bär som björnbär och vinbär tillsammans med stråk av lakrits och mörk choklad i en fint strukturerad stil som gör sig fint till mörka kötträtter, gärna grillat.

79220 Cigarra Reserva Shiraz Touriga Nacional 2014, Portugal 219 kr

Riktigt gott, personligt och smakrikt med inslag av mörka bär, bigarråer, rosor, lakrits och milda kryddor tillsammans med en fint balanserande fruktsyra. Passar fint till de flesta rätter på nöt och lamm.

6139 Ramos Reserva 2013, Portugal 229 kr

Säkert kort med välavstämda inslag av svarta vinbär, körsbär och fat på smakpaletten. Har nog aldrig smakat bättre.

6572 Casillero del Diablo Carmenère Cabernet Sauvignon 2013, Chile 235 kr

Här bjuds täta toner av svarta vinbär och eukalyptus i en rätt strikt, matvänligt seriös stil med viss tanninstruktur

6942 Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet 2014, Australien 249 kr

Gott Aussie-vin med friska syror och pigga, kryddiga bärtoner i en torr och mycket välgjord och användbar stil.

7451 Roodeberg 2013, Sydafrika 259 kr

Ett som vanligt säkert boxval som bjuder på en seriöst formulerad smak av mörka bär och goda fataromer i delikat, rätt lång och välavvägd förening. Utmärkt val till mörka kötträtter.

2309 Allegrini 2013, Venetien, Italien 269 kr

Bjuder på en som vanligt härligt fräsch körsbärsfrukt tillsammans med stråk av fat, choklad och läder i direkt vinnande förening.

12507 Vila Santa Reserva 2012, Portugal 279 kr

Skulle jag tvingas välja ett rött boxvin och få dricka det resten av livet så tror jag att detta blev mitt val. Det handlar om ett för boxsammanhang ovanligt seriöst och välavvägt vin med alla smakkomponenter på rätt plats.

8362 McManis Petite Sirah 2012, Kalifornien, USA 279 kr

En smakbomb med mycket av allt: Solmogna mörka bär, lakrits, mörk choklad och fatvanilj i följsam, finstrukturerad, förening. Klarar de tuffaste rätterna från grillen.

Varning – sämsta röda köp

12797 Castillo de Gredos Red Wine, Spanien 139 kr

Mycket sämre än så här kan nog inte ett rödvin bli, ändå hör det till storsäljarna på Systemet allt sedan introduktionen för drygt 15 år sedan. Är aggressivt ogint och torrsträvt vilket man försökt dölja med sötma, men som endast skapar ytterligare obalans. Att det bara kostar knappt 35 kronor ”flaskan” är ingen förmildrande omständighet. För en tjuga till flerdubblar du faktiskt kvaliteten på ditt boxvin.

Annons