Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spåren höll inte ihop - nu reagerar Sverige

I sista stund saltades VM-banorna i Falun. Problemen med spåren fick både Sverige och Norge att reagera. "Vill att man tar lärdomar från gårdagen".

Annons

På söndagen uttalade sig Sveriges förbundskapten Rikard Grip, och vallachefen Urban Nilsson, om den heta VM-potatisen, saltningen. Ett flertal nationer samtalade med internationella skidförbundets (Fis) tävlingsjury efter lördagens tävlingar.

Bakgrunden är att det under lördagens skiathlon fattades ett sent beslut om att salta vissa delar av banan. För sent, enligt SVT:s expert, Anders Blomqvist. Ett flertal åkare konstaterade också efter tävlingen att spåren bitvis inte höll, på grund av det varma vädret.

– Det är många länder som tyckte att man måste titta över att man ska salta. Vi har tagit en helhetsbild av det, och beslutet på lördagen togs innan damernas lopp och det påverkas mer för herrarna som åker efter. Det är svårt för dem att veta då, men det vi framförallt framförde är att man tar lärdomar från gårdagen, säger Rikard Grip och fortsätter:

– Många nationer var inne på att de måste titta över saltningen för att göra banan stabilare under tävlingen, och alla nationer var inne på samma linje i går.

Däribland Norge och Sverige. Sveriges vallachef Urban Nilsson ser fram emot bättre banor på söndagen.

– Det ser riktigt bra ut. Det är minus nu på morgonen, och ska bli några plusgrader under dagen. Många pratar om hur banorna ska bli, och om det ska hålla ihop. Men jag tror att det ska bli rättvisa förhållanden, säger Nilsson.

Förbundskaptenen Rikard Grip fyller i:

– Läget är bra, och dagens väder gör att vi får ännu mer energi.

I söndagens "Vakna med Wassberg" bemöter Wassberg kritiken mot saltningen.