Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjälltoppshelgen i gång

/

Fredagens extremsprint över 100 m i Ramundberget, blev på herrsidan en triumf för världens snabbaste på så kort distans Ludvig Sögnen Jensen medan Maia Dahlqvist, Falun-Borlänge satte Stina Nilsson, Mora, på plats i damtävlingen.

Annons

Internationellt sett höll nog damernas tävling högre klass och speciellt positivt var att många unga tjejer stack upp mot sprintveteranen Ida Ingemarsdotter.

Maja, som är förstaårssenior slog ut Ida i en jämn semifinal och i den andra semin pressades Stina Nilsson rejält av Åsarnas yngre juniormästarinna Mathilda Ruus.

Anna Dyvik, Falun Borlänge, som i kvarten besegrades av Stina, räknas också som en riktig talang. Dit hör definitivt Jonna Sundling, Umeå, som var åtta i kvalet, men som föll i början av åttondelsfinalen.

På tjejsidan var det bara en av de norska deltagarna som nådde kvartsfinal.

Kvalsnabbast var Maja Dahlqvist med 14,44, hundradelen före Mathilda Ruus. Stina hade 14.50 och Ida 14,54.

– Kul att kunna slå Stina, sa segrarinnan nöjd med sin dag och inte minst prischecken värderad till 10 000 kronor.

– Säsongen har väl varit lite blandad. Bästa loppet gjorde jag då jag blev elva på världscupen i Östersund. Fjärdeplatsen i Davos-kvalet var också bra, men sedan bröt jag staven och så var den dagen förstörd, sa Maja Dahlqvist. Maja var också med på VM för 23-åringar, men där gick det inte så bra.

Ludvig-Sögnen Jensen från norska Bärum, är utan tvekan väldens snabbaste skidåkare på en så kort distans som 100 m. Nu vann han sin andra seger i Ramundberget, inledningen på Bruksvallarnas Fjälltoppsvecka. Norrmannen stod i en klass för sig.

I kvalet hade han dock bara tredje snabbaste tiden, 12,59 mot Karl-Johan Dyvik, Falun Borlänge 12,44 och Jonathan Ström, Hägglunds 12.53.

Men under tävlingens fortsättning dominerade norrmannen. Herrarna hade 16-delsfinaler där två och två möttes. Här fanns alltså ingen möjlighet att gå vidare annat än vid seger. Ström försvann direkt medan Dyvik kom fram till semifinal där han inte räckte mot Bores duktige juniorsprinter Anton Persson. I andra semin vann Jensen över bäste italienaren Emanuele Becchis.

Den norske segraren satsar bara på skidsprint och rullskidor och ibland friidrott. På skidor har han gjort 10,7 och i löpning 10,8 över 100 meter.

– Det snabbaste loppet var i Hamar under extremt fina förhållanden med mestadels is i banan, berättade han.

I vinter har han kört kort sprint i Italien, Estland och Norge.

– Jag har vunnit alla, utom i Italien, där Pellegrino var bättre. Men där var det 200 m och uppför, sa norrmannen, som vinner sina lopp redan i starten.

Thord Eric Nilsson

Annons