Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna Marklund om EM-kvalet: "Det kommer avgöras mellan Sverige och Danmark"

/
 • Hanna Marklund, tidigare elitfotbollsspelare med flera SM-guld och Diamanbollar i bagaget, tippar Sverige som segrare i EM-kvalsgruppen.
 • Sofia Jacobsson, 25 år, utsågs i år till franska ligans bästa spelare. Hon är uppvuxen i Örnsköldsvik och spelar i Montpellier.
 • Hanna Glas, född 1993 i Sundsvall, skulle debutera för landslaget mot Moldavien men ersätts av lagkamraten från Umeå, Elin Landström, på grund av en korsbandsskada.
 • Lisa Dahlqvist, född 1987 i Stockholm, spelar i PSG, Frankrike.
 • Helsingborgsfödda Caroline Seger, 30 år i år, är lagkamrat med Lisa Dahlqvist i PSG.
 • Lotta Schellin, en av landslagets mest rutinerade och välkända profiler, har hunnit bli 31. Hon spelar för franska Olympique Lyonnais.
 • En av de mest namnkunniga spelarna i laget: Nilla Fischer, född 1984 i Verum, spelar i Wolfsburg.
 • Pauline Hammarlund, till höger, pussar bucklan efter att hennes Tyresö tagit hem SM-guldet 2012. Hammarlund, född 1992, spelar i Piteå i dag.
 • Emma Berglund, född 1988, spelar i FC Rosengård. Här jagar hon Lotta Schellin på en landslagsträning.
 • Elin Landström, född 1992, jagar Marta i en match mellan Tyresö och Umeå 2013. Hon spelar fortfarande i Umeå.
 • Jenny Hjolman, född i Viksjöfors, Hälsingland, spelar i Umeå. 25-åringen har tidigare spelat för Edsbyn och Sundsvall.
 • Linda Sembrant, född 1987 i Uppsala, spelar ligafotboll i franska Montpellier.
 • Amanda Ilestedt, född 1993, spelar i dag i Rosengårds FC. Modersklubben är Sölvesborg.
 • Målvakten Hedvig Lindahl, född 1983 i Katrineholm, spelar till vardags i Chelsea Ladies FC.
 • Olivia Schouhg, 24 år, spelar i dag i Eskilstuna. Hon är född och uppvuxen i Halland.
 • 21-åringen Fridolina Rolfö från Göteborg spelar i Linköping. Hon är en av de mer orutinerade landslagsspelarna och gjorde sin debut mot Tyskland 2014.
 • Malin Diaz, 21, Eskilstuna United, har tidigare spelat för både Tyresö och AIK i damallsvenskan. Hon har kallats ett av Sveriges största framtidshopp.
 • Elin Rubensson, vanligen i Kopparbergs/Göteborgs FC, har gjort nära 50 mål i sin juniorkarriär. Den 22-årige mittfältaren gjorde sin landslagsdebut 2012.
 • Emma Berglund, FC Rosengård, född i Umeå 1988, debuterade i landslagssammanhang mot USA i november 2011.
 • Hilda Carlén, målvakt i Piteå IF till vardags, född 1991 i Ystad, togs ut till landslaget i år. Hon var med till Algarve cup i våras och följer med som andremålvakt till Moldavien.
 • Lina Hurtig, också hon i Umeå, är född 1995. Hon nobbade PSG för att spela i Umeå med motiveringen att hon ville stanna och utvecklas med sitt lag, och att betalningen faktiskt var bättre i Umeå.

Sex oerfarna spelare varav två debutanter, ännu ett nytt spelsystem och ett stukat självförtroende efter VM: nu drar kvalet inför EM i Holland i gång. Hanna Marklund tippar att Sverige tar revansch.

Annons

– Kvalet kommer att avgöras i matcherna Sverige-Danmark. Båda lagen är så pass bra att man ska gå obesegrade genom kvalet, det är bara Polen, som har ett starkt försvar, som kan störa, säger TV4-experten och tidigare Diamantbollsvinnaren Hanna Marklund.

Marklund, som bland annat vunnit SM med Sunnanå, ser Sverige som favoriter men hoppas också på mer kontinuitet från Sundhage, för att slippa ett liknande scenario som det i VM.

– När det blir hack i maskineriet, alltså man är ju beroende av varandra: Schellin blir isolerad och ensam och har inte ett enda avslut på en hel turnering.

Nu tror hon dock att det går att få ihop laget, särskilt som Danmark är det största hotet och innan lagen möts har Sverige haft en chans att få ihop försvarsspelet. Danskarna blir dock en utmaning, med sitt unga duktiga, tekniska och offensiva lag, men även där finns svagheter att utnyttja.

– Defensivt är de sämre. De spelar otroligt högt med sin backlinje, om de inte har lärt sig till nu och ändrar det, säger Marklund.

Hon nämner flera spelare som ska bli intressanta att se, bland andra Lina Hurtig från Avesta och hon tror att Örnsköldsvikstjejen Sofia Jacobsson kan bli en nyckelspelare som djupledsspelare.

– Schellin och Jacobsson är de man tänker på i första hand som är riktigt bra, som skapar massor av lägen. Jacobssons absoluta styrka är hennes energi, hon är bra både offensivt och defensivt och jobbar otroligt hårt.

Flera nya spelare har dykt upp i truppen, unga talanger som kommit från U-lagen. Marklund skulle vilja se fler göra den resan, för att skapa en större bredd på elitnivå och därmed för spel i landslaget.

– Man kan alltid oroa sig för tillväxten men tittar man på U-lagen så får man säga att vi är med. Men det är de här sista stegen mellan U19 och U23 och a-landslaget som är viktigast att fundera över: hur får man fler att stanna kvar? säger hon.

2013 blev det EM-brons för Sverige, men förtroendet för Pia Sundhage och spelarna har sänkts något efter sommarens VM-spel. Ett problem har varit de många och hastiga förändringar som Sundhage har gjort. Spelsystem är inte allt, men Hanna Marklund menar att den typen av förändringar kan ha stor inverkan även på de mest rutinerade spelarna, som det blev i VM.

– Pia är en bra instruktör och har mycket att komma med där, men man har bytt spelare och spelsystem - det blev en ganska osäker uppladdning inför VM som skapade osäkerhet hos spelarna, säger Marklund och fortsätter:

– Även de rutinerade spelarna påverkas när det blir hack i maskineriet. Man är ju beroende av varandra, Schellin blir isolerad och ensam och hade inte ett enda avslut på en hel turnering. Jag vill se mer kontinuitet.

Matchen mot Moldavien bör dock gå Sveriges väg. De rankas just nu som 102:a på FIFA's världsranking och har precis återkommit på den internationella fotbollsscenen efter att ha varit borta i 8-10 år.

– Alltså jag tror det kan bli 8-0 till Sverige. Fast jag brukar inte vara så bra på att tippa. Jag tror att Lotta Schellin är ruskigt sugen på att göra mål, säger Hanna Marklund.

Fotnot: se alla spelarna och läs bildtexterna i bildspelet för att få veta mer om EM-truppen.

Sveriges startelva mot Moldavien:

Startelva: 1 Hedvig Lindahl – 23 Elin Rubensson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 6 Magdalena Eriksson – 9 Lina Hurtig, 7 Lisa Dahlkvist, 17 (K) Caroline Seger – 8 Lotta Schelin, 22 Olivia Schough, 10 Sofia Jakobsson.

Ersättare: 11 Jenny Hjohlman, 12 Hilda Carlén, 13 Malin Diaz Pettersson, 14 Amanda Ilestedt, 15 Jessica Samuelsson, 19 Pauline Hammarlund, 20 Emilia Appelqvist.

Mer läsning

Annons