Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s spelare hyllar förre Hogdalstränaren

/

Hur det än går mellan Sverige och USA i fotbolls-VM kommer minst en svensk att jubla. På USA:s bänk sitter assisterande förbundskaptenen Tony Gustavsson – som hyllas av spelarna inför rivalmötet.
– Han är definitivt den bästa tränaren jag har haft, säger Meghan Klingenberg.

Annons

Banden mellan det svenska och det amerikanska landslaget är många. Förutom det faktum att flera amerikanska spelare har spelat i Sverige, och vice versa, så finns det starka kopplingar på ledarnivå.

Pia Sundhages tid som förbundskapten för USA har knappast undgått någon, och nu finns dessutom den tidigare Tyresötränaren Tony Gustavsson, som också har flera år som tränare och spelare i Ytterhogdal, i den amerikanska ledarstaben.

– Det ger lite extra krydda åt matchen, för det kommer att ge den som vinner rätt att skryta. Vi är väldigt förväntansfulla och vet att det kommer att vara en bra match, säger försvararen Meghan Klingenberg, som spelat i Tyresö.

Inför matchen har hon skickat ett sms till sin tidigare lagkamrat Caroline Seger och frågat om de två kan byta tröjor efter matchen.

– Hon sa ja. Vi är fortfarande vänner, säger Klingenberg med ett brett leende.

Både hon och anfallaren Christen Press framhåller hur mycket just Tony Gustavsson har betytt för deras karriärer.

– Det har funnits tre större utvecklingsperioder i min fotbollskarriär. Den första var när jag gick på college, den andra när jag debuterade i landslaget och den tredje var när jag spelade i Sverige, och det beror mest på Tony, säger Klingenberg.

– Han är verkligen fantastisk i hur han ser en fotbollsmatch som ett schackparti. Han ser den större bilden och är väldigt bra på att flytta delar och se hur de delarna passar ihop för att vi ska vinna. Jag har aldrig haft en tränare som kunnat göra det tidigare. Det var väldigt utvecklande att se hur han tänker för att få bitarna att passa ihop för laget så att vi kan få ut vårt absolut bästa.

Flera av spelarna i det amerikanska laget lyfte själva fram Tony Gustavsson som en kandidat efter att den tidigare förbundskaptenen Tom Sermanni fått sparken för ett drygt år sedan. Men jobbet gick till den tidigare assisterande förbundskaptenen Jill Ellis, som i stället valde att anställa Gustavsson som en assisterande.

– Tony är fantastisk. Jag fick möjligheten att jobba ihop med honom under Pia i OS 2012. Vi hade bra kemi. Jag tyckte mycket om honom och hans energi, så när jag fick det här jobbet var det ett av de första samtalen jag gjorde, säger Ellis.

– När det gäller Sverige känner han uppenbarligen flera av spelarna. Men vi fokuserar på oss själva och hur vi ska kunna utnyttja de lägen som ges. Han har gjort mycket med våra fasta situationer, hans öga för detaljer är enormt. Det lyfter vårt självförtroende.

Mer läsning

Annons