Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedman – en ambassadör som inte glömt sin bakgrund

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Victor Hedman

Bli inte förvånad om det kommer stora turistmassor från USA till Ö-vik just i sommar. Tacka istället Victor Hedman för det. Ö-vikssonen borde få procent för att han i så fall ökar turistinkomsterna efter det han just nu gör därborta i USA. Och då menar jag inte bara det han utför på isen i Stanley Cup-finalen mot Chicago Blackhawks. Sanningen är att det knappt går att läsa en artikel i amerikansk press om Hedman där han inte nämner Ö-vik, Modo Hockey eller någon av de andra stjärnorna som klubben fostrat (Foppa, Näslund, Sedinarna med flera) och med den framgång han skördar med Tampa Bay Lightning just nu är det inte konstigt att jänkarna vet mera om Ö-vik än om den svenska huvudstaden Stockholm. Själv blir jag som småstadsfödd (Hudiksvall!) enormt glad över Victor Hedmans vuxna sätt att hedra sin hemstad och de som bor där. Det är så lätt att glömma sin bakgrund när man blir en stor och firad stjärna som han blivit, men Modo-andan håller i sig. Som de flesta andra före honom (ja, jag pratar om återigen om Foppa, Näslund, Sedinarna med flera) hyllar han människorna och orten som stått upp för honom under hela hans karriär – och det betyder så oerhört mycket. Det vet jag av egen erfarenhet. Hyllningar av en stjärna som man en gång haft som adept är många gånger den enda belöning som ideella ledare i ett ungdomslag får. Tillsammans med kanske en klubbmössa på säsongsavslutningen.

2. Dam-VM

Fotbollstjejerna har korsat Atlanten och ska visa att det går, världen tittar på, ända från New Delhi till Moskva – men själv funderar jag mest på om Pia Sundhage får tillbaka sin gloria efter det här mästerskapet. Efter det knackiga backspelet och de lite småsura uttalandena har Pia fått kritik för att landslaget och hon själv blivit tillknäppt och DN:s vassa tv-krönikör Johan Croneman jämförde henne till och med med Hamrén (och då inte i positiva ordalag). En medalj i Kanada skulle säkert vara förlåtande.

3. Irene Eklund

Först Sanna Kallur, sedan Emma Green och nu sprintlöftet Irene Ekelund. Truppen till friidrotts-VM i Peking blir tunnare och tunnare...

4. Gladiator-utmanaren

Det ska vara en skidåkare att utmana Tv4:s gladiatorer. Emil Johansson från Rättvik sprintade lika lätt till sig en finalplats i helgen som han sprintade till sig en överraskade fjärdeplats i US Super Tour-tävlingarna i Sun Valley i vintras. Svensken som studerar och tävlar i USA blev fyra i skidloppet i Idaho trots att hela den amerikanska eliten var på plats, och frågan är nu om han med sin snabbhet kan besegra Hero, Phoenix och Pansar och vinna finalen på lördag. Utmanare redo? Det står en kvarts miljon kronor på spel, Emil!

5. Tjuvskejt

Och apropå skidåkare… Har i vinter retat mig rejält på de åkare som tjuvskejtat i de klassiska loppen och är nu den första att applådera helgens FIS-kongress. Där beslutades det nämligen att det inte ska behövas bildbevis för att diska fuskarna, det kommer att räcka med att två jurymedlemmar ser fusket för att åkaren ska diskas direkt. Bra där.

6. Jennie Brolin

Visar att åldern inte har någon betydelse. 40 år gammal tog hon i helgen EM-guld i ju jutsu och därmed fick hon ytterligare en medalj att lägga till samlingen som redan innehåller VM-guld, två VM-silver och ett VM-brons. Bland annat, Jennie, som landslagsdebuterade redan 1996, hade egentligen lagt sporten på hyllan för några år sedan men fick en kick när förbundskaptenen hörde av sig för ett och ett halvt år sedan och tja… Det var ju inget fel på den comebacken?

7. BlablaBlatter är borta. Om det räcker? Nope. Utrensningen inom FIFA måste fortsätta, och flera huvuden kommer att rulla. Var så säkra.