Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemarsdotter: "En självklar sak att bidra"

/
  • Ida Ingemarsdotter, nio år, på tävling i Sveg. Hon och hennes familj utnyttjade bytardagar och begagnade saker för att hålla nere kostnaderna.
  • VM- och OS-medaljören Ida Ingemarsdotter tycker att det är en självklar sak att vara med och stötta projektet som ska ge fler barn och ungdomar möjligheten att idrotta.

TV 4-profilen Ida Björnstads barndomsdröm om att bli skidåkare hämmades av familjens ekonomiska situation. Det har lett till att Sveriges idrottsstjärnor nu sluter upp för att ge alla barn chansen att idrotta.

Annons

Trots att hon var en lovande talang tvingades hon ge upp sin dröm när utrustningen blev för dyr. I årets Vasalopp blev hon tolva av alla de tusentals motionärer som deltog. Då ringde hennes pappa och sa "Förlåt Ida för att vi aldrig gav dig chansen".

Det blev startskottet till #geborttillsport. Hon började med att ge bort hela Vasaloppsutrustningen till ett värde av 14 000 kronor, för att ge någon annan chansen som hon inte hade. Den gesten startade ett upprop i Sverige och skidstjärnor som Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla och Petter Northug har anslutit sig.

– Jag tycker att det är en självklar sak att kunna bidra så att fler kan hålla på med idrott och framför allt testa på olika idrotter. Det är inte gratis många gånger och det här är ett bra sätt att kunna bidra till att låta fler hålla på med idrott, säger Ida Ingemarsdotter.

Projektet har blivit till en nationell insamling i fem städer som får tävla om vilken stad som lyckas samla in mest saker, där olika idrottsstjärnor hjälper till med insamlingen, och uppmaningen till de som inte befinner sig i de städerna är att söka upp lokala föreningar och klubbar och fråga om det finns behov av utrustning. Det går också att buda på Ingemarsdotters och Kallas tävlingsdräkter och Markus Rosenbergs matchtröja. Det går att träna med Victor Hedman eller köpa ett pass med Jonas Björkman. Intäkterna går oavkortat till Rädda Barnens verksamhet "High Five - idrott för alla".

– Jag har åkt mycket på ärvda saker. Vi var ganska duktiga på att använda bytardagar och så köpte man skidor av äldre åkare som köpte nytt. Vi använde de kontakter vi hade och det är ett bra sätt för att utrustningen ska bli använd och inte bara slängs, säger hon.

Debatten om ungdomars möjlighet att idrotta med kostnadsläget som råder härjade senast för några veckor sedan efter Mikael Renbergs uttalande om att ishockeyn har blivit en överklassport. Det tog Valentina Lizana Wallner vidare i ett blogginlägg på hockeysverige.se: Mot alla odds - en förortstjejs väg till landslaget.

Men Ida Ingemarsdotter tycker att det går att hålla nere kostnaderna genom att köpa billig begagnad utrustning . Det finns också klubbar som lånar ut grejer för att barn och ungdomar ska kunna testa på, som till exempel i ÖIK's ungdomsverksamhet. Ingemarsdotter håller med om att det kan finnas en viss press på ungdomar i dag att de ska ha det senaste och det bästa, men för henne finns det fler fördelar än de ekonomiska att använda ärvd utrustning.

– På den nivån jag är är utrustningen väldigt dyr, men man ska inte lägga sig på den nivån. Och många gånger vet man ju att grejerna fungerar när man ärver dem, säger Ida Ingemarsdotter.

Annons