Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Nylander sämst när det behövdes som mest

/

Tre år i rad har Sverige slagit ut Ryssland i JVM, det var nog tyckte ryssarna som manglade Sverige i JVM-semifinalen.

Annons

Full gas från start, tacklingar och fysiskt spel. Det hade jag förväntat mig av Juniorkronorna i semifinalen mot Ryssland. Det fysiska spelet var det däremot ryssarna som stod för. Sverige var jagade på varje millimeter av isen av den hungriga ryska björnen. Det handlar om en björn som suktade efter revansch. Dels för den snöpliga förlusten mot Sverige i gruppspelet, men även för förlusterna mot Sverige i finalen 2012 och i semifinalerna 2013 och 2014.

Istället för att pressa såg Sveriges unga spelare själv pressade ut, tagna av situationen och allvaret. Precis som under hela den här turneringen har det svenska laget stått för en rad misstag. I den här matchen rör det sig om misstag som stressades fram av den hårda ryska forecheckingen.

För att vinna mot Ryssland krävs en inställning som går ut på att våga vinna istället för att undvika att förlora, det gjorde inte Juniorkronorna. Det fanns några spelare i den svenska truppen som fattar att det är ett krig varje sekund på isen. Jens Lööke, Anton Blidh och Jacob De la Rose är några av dem. Här snackar vi konstant tryck i skridskoåkningen, offensivt som defensivt. Dessutom fullföljs tacklingar, vilket gör spelet svårare för de stora, tunga ryska backarna.

Det krävs att fler spelare går in med full kraft och spelar fysiskt. Att Alexander Sharov gjorde 1-0 och Zait Paigin 2-0 till det ryska laget i den andra perioden kändes därför inte alls orättvist, tvärtom. När Sharov gjorde 3-0 bara minuten in i den tredje perioden var saken klar.

Sveriges power play såg inte alls lika självsäkert ut som tidigare under turneringen där Sverige gjort mål på vartannat läge. William Nylander tappade puckar, Adrian Kempe dumpade pucken i fel sarghörn och Sebastian Aho hade så oerhört svår att få igenom skotten från blålinjen. Samtidigt så spräcktes Sveriges hundraprocentiga spel i box play vilket tillsammans med ett sämre power play är två stora orsaker till Sveriges förlust.

Sveriges superstjärna William Nylander var inte alls lika synlig som tidigare under turneringen, precis som merparten av det svenska laget. Nylander blixtrade till med några dragningar under matchen, men inte mer än så. Nylanders felpass i offensiv zon gjorde också att Ryssland kunde gå ifrån till 1-4. En superstjärna måste leverera om Sverige ska vinna en semifinal i JVM. När Nylanders skulle göra sin bästa match för turneringen gör han sin sämsta, tyvärr för Sverige. Hatten av för Ryssland.

Mer läsning

Annons