Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Power play-spelet tog död på rysaren

/
  • Mikael Nordstrand, redaktör Hockeypuls.
  • Sverige lyckades besegrade Finland efter ännu en match med ett lysande spel i numerärt överläge.

Juniorkronorna gick in i kvartsfinalen mot Finland som stora favoriter. På nytt var det power play-spelet som avgjorde.

Annons

Minimera misstagen och fortsätt med det fina power play-spelet. Det var nycklarna till seger för Juniorkronorna mot Finland, vilket jag berättade om i en krönika inför matchen. Sverige använde bara en av dem, men det räckte för att vinna mot de finska juniorlejonen. Sveriges så grymma power play tog död på rysaren.

Sveriges power play klaffade direkt. William Nylander jobbade fram två utvisningar i den andra perioden och vips så fick Sverige chansen i spel fem mot tre. Därefter gick det som på räls. Ett platsbyte mellan William Nylander och Gustav Forsling räckte för att förvirra finländarna. Nylander spelade pucken till Forsling som avlossade ett hårt slagskott som gav 1-1 och tog Sverige tillbaka i matchen.

47 sekunder senare var det dags igen, den här gången pricksköt Lukas Wallmark pucken i det första krysset och i den tredje perioden fick Sverige åter igen chansen i spel fem mot tre. Den här gången var det dags för Modos Adrian Kempe att göra ett nytt power play-mål. Kempe punktmarkerades i Sveriges första power play, men fick mer yta i spel fem mot tre. Den här gången fick Kempe öppet mål efter fint förarbete av Brynäs Oskar Lindblom och Skellefteås Axel Holmström.

Det svenska power play-spelet är det alltså inget fel på, och heller inte box play-spelet där Juniorkronorna inte släppt in ett enda mål i turneringen (!), trots spel fyra mot fem i fyra raka minuter mot Finland. Däremot så fortsätter Juniorkronorna att göra misstag på isen. Sebastian Aho som varit Sveriges bästa back i turneringen gjorde sin sämsta match och stod för en rad misstag, varav två av dem orsakade mål för Finland. Aho strulade till det både vid det finska 0-1-målet och 3-3-målet. Därefter blev det mindre istid för Aho. Bra coachat av Grönborg!

Jag är inte nöjd med att Sverige balanserar på den tunna linjen och för ofta hamnar på fel sida av den. Jag är däremot vansinnigt nöjd med Sveriges spel i power play och box play. Men vem är inte det en kväll som denna, då Sverige precis blivit klara för semifinal i JVM mot Ryssland.

***

Vill också passa på att hylla Robert Hägg, som var den enda svensk som stod för en prickfri insats mot Finland.

***

Att Ryssland besegrade USA är en vinstlott för Juniorkronorna som haft ohyggligt svårt för amerikanerna tidigare. Inför turneringen föll också Juniorkronorna med hela 10-5 mot USA. Nu blir det Ryssland igen, som Sverige slog i gruppspelet. Mycket bra!

Mer läsning

Annons