Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Så ska Häggs silvertårar bli till guld

/
  • Mikael Nordstrand, redaktör Hockeypuls.
  • Robert Häggs silvertårar 2014, efter misstaget som sänkte Sverige i finalen mot Finland.

Robert Hägg och Juniorkronorna måste minimera misstagen om Sverige ska slå Finland i JVM-kvartsfinalen.

Annons

Sverige mot Finland. De tre orden tar fram massor av klassiska minnen hos många svenska och finska hockeyfans. Snart är en till klassiker till handlingarna. För det är ju så det brukar bli när lagen möts i slutspelssammanhang. Det spelar liksom ingen roll huruvida Sverige eller Finland har det starkare laget på papperet, eller vilket av dem som är mest formstarkt. När Sverige och Finland står på isen handlar det om två lag som tar fram maxprestationer från varje spelare.

Finland har gått en brokig väg genom gruppspelet, och tog sig sånär vidare till slutspelet som sista lag i grupp Montreal. Sverige vann sin grupp i Toronto, och gjorde sin bästa match mot det bästa motståndet i form av Ryssland. Laget spåddes ha en stjärna i form av William Nylander, men visar sig ha flera. Oskar Lindblom, Adrian Kempe, Lukas Wallmark och Axel Holmström är några av dem som imponerat bland forwards.

Jens Lööke har överraskat, trots begränsad speltid så har han gjort två mål och i spelet längs sargerna håller han högsta klass. Självklart är lagkaptenen Jacob de la Rose även han en stjärna som leder sitt lag genom hårt arbete.

På backsidan har Sebastian Aho varit dominant. Han är så skicklig på att transportera upp pucken i banan där han hela tiden driver på med sin skridskoåkning. Aho är JVM-lagets bästa back. Målvakten Linus Söderström har rätat ut det största frågetecknet till ett utropstecken, och är den trygga sista utpost Sverige behöver för att gå långt i den här turneringen. Robert Hägg är däremot den största besvikelsen, och han behöver ta för sig mer om silvertårarna från JVM 2014 ska bli guldtårar 2015. I varje match har Hägg vid några tillfällen gått bort sig i egen zon, och han har dessvärre också flera gånger tappat puck i uppspelsfasen.

De tre senaste åren har Sverige mött Finland två gånger i JVM. Den nämnda finalförlusten förra året, och vinsten mot Finland i semifinalen för tre år sedan, då den finske stjärnan Mikael Granlund tappade pucken i straffläggningen.

Hur går det då?

Jag tror såklart på svensk seger. Sverige visar sig ha ett homogent lag, men måste fortsätta att vara lika effektiva i den offensiva zonen. Samtidigt måste målvakten Söderström fortsätta att spela stabilt, och misstagen från utespelarna minska. Den viktigaste detaljen för Sveriges del blir spelet i egen zon. Det måste vara bestämt och resolut från första sekund, ingen tvekan och ordentliga passningar. Det som lovar gott är att rapporterna från Juniorkronornas träningar talar om just precision i passningsspelet och hög fart. Fortsätter Sverige på den banan så ska Finland spela undan utan problem, slarvas det på detaljerna så kan utgången bli en annan. Samtidigt måste vi komma ihåg att Sverige har något inget annat lag i den här turneringen har, ett power play som ingen annan i den här turneringen har.

Nu är det bara att ladda upp för en ny, svenskfinsk klassiker.

Mer läsning

Annons