Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jagar VM-guldet trots tveksam form

/
  • Full fokus. Svegsuppväxta Maria Prytz får en ännu viktigare roll när damlandslaget spelar VM i curling i Japan. Maria Wennerström (till höger) ska bli mamma och saknas i laget och ersätts av Sara McManus. Christina Bertrup (till vänster) är dock med i VM liksom skippern Margaretha Sigfridsson, även hon ursprungligen från Sveg. Arkivbild.

Det är få lag i världen som spelar bättre curling.
Ändå är de inte bäst i Sverige just nu.
Lag Margaretha Sigfridsson jagar sitt första VM-guld men reste till Japan med en färsk förlust mot ett gäng tonårstjejer och med en ny spelare att matcha in.

Annons

Till tre fjärdedelar var det silverlaget från Sotji som på måndagen satte sig på planet österut. De båda Svegsuppväxta, skippern Margaretha Sigfridsson och fyran Maria Prytz, är kvar liksom Christina Bertrup. Men Maria Wennerström följde inte med till Sapporo. Att sträcka ut sig och glida på isen är och samtidigt vara gravid i sjätte månaden är en inte helt lysande kombination.

Wennerström har varit en given och viktig kugge i laget. Nu får Sara McManus, inkallad från Granit-Gävle, sköta sopandet.

– Det är inte helt lätt att få in en spelare hur som helst. Vi har kört extra träningsdagar och träningsmatcher för att spela ihop oss. Samtidigt har vi som lag fått erfarenhet att spela med en reserv både i SM och i elitserien. På något sätt är vi lite förberedda, säger Maria Prytz.

– Sara var dessutom med som reserv på VM förra året. Det är ingen ny person för oss. Vad det handlar om är att spela in henne i laget och på den position (tvåa) som hon normalt sett inte spelar på. Vi har tränat fler dagar med VM-laget.

Prytz och Sigfridsson har ett inte helt okomplicerat förhållande till världsmästerskap. Båda har spelat fyra finaler – och förlorat samtliga. Lägg till förra årets OS-finalförlust mot Kanada och bilden av ett lag som inte räcker hela vägen fram förstärks.

Dags för ett guld nu?

– Ja, det är det, säger Prytz.

Hur ska ni lyckas?

– Ja, det gäller att vinna finalen. Det är det som saknats. Det gäller att få till det där lilla sista i finalen, hamna i rätt omgång och få sista stenen. Vi har väl inte riktigt haft sista stenen i finalerna. Motståndarna har haft det och fått chansen att avgöra.

– Man får vara lite smart.

Vad talar för er den här gången?

– Egentligen har vi väl haft möjligheten alla tidigare gånger. Vi har varit i världseliten ett tag och det är klart att ju mer erfarenhet man har av finaler och slutspel, desto större är väl sannolikheten att man faktiskt lyckas klara det där sista lilla.

Kanada är som vanligt laget att slå. Skottland och Ryssland utmanar också.

– Även Schweiz är starka, men de flesta lag är bra på VM och i slutändan handlar det om att ha en bra vecka. För oss är det viktigt att få en hyfsat bra start med ett delvis nytt lag, få lite flyt, säger Prytz som ser VM som ett delmål.

Förlusten i elitseriefinalen nyligen mot Isabella Wranå, 17, Jennie Wåhlin, 17, Johanna Höglund, 18 och Fanny Sjöberg, 17, i Team Panthera gav förstås eko. Pinsamt? Inte om du frågar Prytz.

– Nej, de hade en jättebra vecka. Det var ingen slump att de vann, de slog ju alla lag. Det har kommit fram många bra lag på damsidan och när vi spelar hemma i Sverige har vi fullt sjå. Det är bra att vi får den matchningen på hemmaplan, även om det blir en förlust då och då.

Till nästa säsong är tanken att Maria Wennerström är tillbaka. Om tre år är det OS i Pyeongchang, Sydkorea.

– Planen är att vi ska satsa vidare mot OS. Det är det stora målet för oss, men vi vet också att det krävs väldigt mycket för att nå dit. Med tanke på hur bra de andra svenska lagen är nu så är det långt ifrån självklart. Det blir hårt slit för att komma dit. Det är ambitionen, men för att nå dit måste vi komma med i landslaget och spela mästerskap och ta medaljer. Något av de svenska lagen måste dessutom spela till sig en plats i OS. Vi kommer inte dit automatiskt.

Annons