Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Alla är smittade av hockeysjukan

/

Den här veckan är det omöjligt för mig att skriva om fotboll, det går bara inte. Anledningen till det är att jag har inte har sett en boll på hela veckan. Däremot har jag sett väldigt mycket puck och hunnit med ett dussin hockeymatcher och ett 50-tal hockeyintervjuer.

Annons

Faktum är att jag har tänkt, pratat och andats hockey från tidig morgon till sen kväll och lite däremellan. Det är så man gör här i Toronto. Att säga att staden har konstant hockeyfeber är en underdrift och nu när Junior-VM spelas här är alla smittade av hockeysjukan. På gator och torg kryllar det av fans och läktarna är så gott som fullsatta varje match. Det är som en enda stor hockeybubbla där det inte finns plats för något annat.

En morgon när den envisa jetlagen hade fått ner mig till gymmet i ottan fick jag en smärre chock när jag såg att en Premier League-match visades live på tv:n. Live klockan sju på morgonen? Det var förstås klassisk Premier League-tid hemma men innan jag hunnit fatta det där med tidsskillnad, vilka som spelade och ställningen i matchen kom någon och bytte kanal. Till … just det. Hockey. Det är enda gången jag överhuvudtaget har tänkt på fotboll sedan jag kom hit för att bevaka JVM.  

Den första veckan har Kanada spelat i Montreal så i väntan på att det egna laget ska komma hit har Torontoborna faktiskt hejat på en svensk; juniorkronornas Zlatan, William Nylander, den stora talangen som blev vald som nummer åtta i första rundan av Toronto Maple Leafs i 2014s NHL-draft och som dessutom är född här i Kanada. William kan inte gå en meter utan att folk vill fota, prata, krama och få autograf. För en kille på 18 år borde det förstås bli övermäktigt, speciellt när man ska fokusera på att spela sin bästa hockey, representera sitt land och visa upp sig för det NHL-lag han tillhör men är utlånad från. Men William rör det inte i ryggen, han föddes nämligen till hockeyproffs. Williams pappa Michael Nylander var NHL-spelare och William har flyttat runt, rest, suttit i ishallar, arenor, omklädningsrum, bussar och plan sedan dag ett. Ingenting med hockeyproffslivet är främmande för honom, och har man länge vetat att man ska bli lika bra och bättre än pappa så är uppmärksamheten något man räknar med. 

Juniorkronorna firade nyårsafton på bästa sätt, som klara gruppvinnare och obesegrade så här långt. William hyllades i sista gruppspelsmatchen mot Schweiz med en film på jumbotornen som om han vore självaste Mats Sundin och publiken vrålade så fort han rörde pucken.  Nu är det dock dags för kvartsfinaler och William får snällt kliva ner från sin tron för nu kommer Kanada till stan. Det som redan varit galenskap har eskalerat och fråga är bara om Kanada kommer att klara av pressen. Kan de hantera det stora favoritskapet och publiktrycket? Förväntningarna på hemmaplan kan bli det som antingen bär eller fäller Kanada.

ANNONS

Live: Här följer du kvällens bästa matcher

Se också: Massor av sport på viasat.se

Mer läsning

Annons