Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Allt stannar när sådana matcher spelas

/
  • Barcelonas Lionel Messi och Neymar, här tillsammans med Dani Alves, ger en stjärnglans som få matcher kan komma upp i.

Annons

Så var de bara åtta! Åtta lag vars drömmar om en final på Olympiastadion i Berlin fortfarande lever.

I dag får de veta vilka de ska möta i nästa omgång av Champions League. Åtta ska bli fyra. Tre av lagen är spanska, två från franska ligan, ett tyskt, ett italienskt och ett portugisiskt. Noll från England – det såg jag verkligen inte komma! Jag hade tippat minst ett engelskt lag i semifinal när jag fick frågan inför säsongen. Jag trodde på Bayern München, Real Madrid, Barcelona och Chelsea.

Rubrikerna på sportsidor världen över handlar i dag om krisen i engelsk fotboll. Jag håller med om att Spaniens topplag är bättre än Englands. Längre ner i tabellerna är det en annan sak, ställs Eibar mot Everton, som nu båda ligger på 14:e plats i tabellen skulle jag inte sätta mina pengar på grabbarna från Baskien. Alexis Sanchez har sagt att Premier League är den svåraste ligan att spela i just därför att skillnaden mellan lagen är så liten. Varje match är en svår utmaning, och mötena med bottenlagen är betydligt svårare än i Spanien och Italien.

I helgen spelas det två matcher som jag inte har några planer på att missa, den ena är Liverpool–Manchester United och den andra är Barcelona–Real Madrid. Kommer då El Clásico bli en mycket bättre match än The North West Derby i England? Precis som en bal på slottet kan också en fotbollsmatch vara antingen dötrist eller alldeles, alldeles underbar. De här två mötena har olika ingredienser som kan göra den ena minst lika spännande som den andra.

Stjärnorna:

Rooney och grabbarna får lämna walk over direkt! Messi, Neymar och Cristiano ger en stjärnglans som få matcher kan komma upp i. Spanien–England 1–0.

Spelfilosofin:

Premier League brukar bjuda på en frejdig fotboll med högt tempo och intensitet. Spelet i Spanien är mer tekniskt och inte lika fysiskt. Helgens två matcher känns mer kontrollerade än de generellt brukar vara i dessa två ligor och mycket står på spel så det finns inte utrymme för misstag. Smaken är som baken, det beror på vilken fotboll du gillar. Spanien–England 1–1.

Arenorna och fans:

Två av mina favoriter, men på helt olika sätt. Camp Nou är pampig och häftig med publik i alla åldrar och nationaliteter. Du får inte så mycket tryck på sången men när 98 000 visslar eller klappar så hörs och känns det. Men Anfield har en stämning som inte många arenor i världen kan mäta sig med. Trycket när fansen klämmer i med "You´ll never walk alone" lämnar ingen oberörd. Spanien–England 0–1.

Målgörararna: 

Cristiano, Messi och Suarez har tillsammans gjort nära 750 mål i seniorsammanhang. Rooney, Van Persie, Sturridge, den hårdskjutande trion från Premier League, har bara lyckats skrapa ihop strax under 500. Spanien–England 1–0.

Underhållningsvärde:

I bägge matcherna ligger lagen precis efter varandra i tabellen och mycket står på spel. En poäng skiljer de spanska lagen åt i tabelltoppen och två poäng skiljer de engelska rivalerna åt i kampen om Champions League-plats. Inget kommer att lämnas åt slumpen och sällan kommer spelarna vara mer laddade än så här. Det finns förutsättningar för underhållning från första minut till slutsignal – och långt ner i spelargångarna efteråt! Spanien–England 1–1.

Summa: Spanien–England 4–3.

Men The North West Derby kommer inte att göra någon besviken, var så säker. Jag säger som Jose Mourinho: För de som är kära i fotboll stannar allt när sådana matcher spelas.

ANNONS:

Live: Här följer du kvällens bästa matcher

Se också: massor av sport på viasat.se

Annons