Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: En ödmjukare norrbagge?

/
  • Petter Northug vann tourens andra etapp på 15 kilometer klassiskt i söndags.

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Tour de ski

Det spelar ingen roll att Charlotte Kalla inte är med, det spelar ingen roll att det är "norska mästerskapen" eller att det enda svenska damhoppet värd namnet (efter två etapper), Stina Nilsson, tänker kliva av efter den tredje tävlingen – Tour de Ski är alltid något av årets första höjdpunkter. Visst, jag älskar den vanliga världscupen på längdskidor också, men som gammal lagidrottare (handboll) är det något med tourens cup-känsla som känns kittlande. Att veta att en 40:e plats på en tävling inte betyder att allt är kört på nästa (hej Daniel Richardsson), att kunna känna spänning trots att Marit Björgen leder ett lopp överlägset eftersom hon måste samla på sig någon extra minut och ett antal bonussekunder för att kunna hålla avstånd längre fram i veckan och så förstås den magiska avslutningen i slalombacken som varje år får en att skaka på huvudet över att det ens är möjligt att åka så snabbt uppför, får mig att mera tänka skidturnering än individuella skidtävlingar. I söndags kryddades dessutom tävlingen med Northugs första seger sedan den där olycksaliga majnatten i Trondheim. Och inbillade jag mig, eller var det inte en liiite ödmjukare norrbagge som gav segerintervjuer efteråt? Bara en sån sak som att inte hacka på Calle Halvarssons spurt är inte direkt Northug as we know him? Spännande fortsättning följer!

2. Småkronorna

Hur det slutar för grabbarna vet jag inte i skrivande stund, men jag vet att varje år vid den här tiden får vi tv-tittare en ny JVM-favorit. I fjol var det Filip Forsberg och i år heter min (och hela Toronto-publiken) William Nylander. Höstens mest omskrivna SHL-junior och redan en given matchvinnare som går rakt genom rutan och 19 år gammal har det som också kallas star quality.  

3. Toini-reportaget

Ser det dokumentärliknande reportaget om gamla skiddrottningen Toini Gustafsson Rönnlund av Jacob Hård och inser hur sällan vi får se något liknande. Jens Linds klassiska söndagsminuter med "Stopptid" känns alltid för kort och när nu Hård fick chansen visade han att 45 minuter med den första riktigt stora svenska idrottskvinnan inte alls var för långt, snarare tvärtom. Porträttet gav mersmak och nu längtar jag efter flera Hård-sportproduktioner. Så bums ner och gräv i SVT-arkivet, Jacob. Jens kan kanske hjälpa till?

4. Therese Johaug

Hade inte en chans mot en grym Marit Björgen i helgen, men det är inte det som fick mig att häpna. Det är bilderna som presenterades i norska Dagbladet på nyårsafton där Therese berättade om sin passion för mode och kläder. I en barärmad galablåsa och högklackade skor visade hon upp en helt ny sida av sin själv och jag drömmer fortfarande mardrömmar om hennes fantastiskt muskulösa armar. Nu fattar jag hur det kan gå så ofattbart snabbt i spåret! Med de imponerande överarmarna skulle hon till och med kunna utmana armbryterskan från Evigheten! Det kan bli ett tungt svenskt VM...

5. Sara Hector 

2012 kraschade hon grovt på en störtloppsträning och de blodiga bilderna kunde lika gärna komma från en skräckfilm. Där och då hade jag ingen större förhoppning att talangen någonsin skulle övervinna sin rädsla för fart och bli en av världens bästa alpina åkare. Men pilutta mig. Efter en världscupseger och en andra plats i storslalom i december åkte tjejen från Sandviken med startnummer 61 upp till sig en nionde plats i slalom på söndagen, och nu måste det väl bli en VM-plats! Hörde jag "nya Anja"?  

6. Ski Classic

Långloppserien är bara inne på sin fjärde säsong, men har redan hittat ett koncept som jag attraheras av. När vanliga längdvärldscupen har blivit en norsk affär känns det spännande med helt andra åkare som gör upp i "femmilar" varannan helg. Dessutom i lag istället för som land. Till helgen blir det tävlingar i Jizerská och för första gången i vinter (såå trött på snöbrist!) ska det äntligen vankas ett lopp över 50 kilometer. Jag träffade en av de stora, trefaldiga vasaloppssegraren Daniel Tynell (som också var sexa och bästa svensk i Ski Classic förra säsongen), på Faluns skidstadion i helgen och han går för pallen i Tjeckien. Bara en sån sak.

7. Anders Forsberg

2013 sparkades hockeytränaren från Skellefteå för att han gjort klart med Modo under pågående säsong och i helgen fick han foten igen. Av Modo. Dubbelfel skulle det ha kallats om det handlat om tennis…

Mer läsning

Annons