Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Få stenkoll på resten av OS – det här får du bara inte missa: "Kommer bli magiskt"

Artikel 2 av 4
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Annons

OS i Rio har rivstartat och Emma Johansson och Sarah Sjöström har redan gett Sverige stora framgångar.

Men än återstår mycket av det här olympiska spelet och i ett hav av grenar, försök, finaler och mer därtill vill jag vill tipsa om tio hållpunkter de kommande dagarna som du bara inte får missa.

1. Simning: Först och främst Sarah Sjöström! Denna kvinna! Hon har redan dominerat i Rio och ännu är det inte slut. I natt simmar hon final på 200 meter fritt, mot amerikanskan Katie Ledecky. Och efter det väntar både 100 (försök i morgon, onsdag) och 50 meter fritt (försök på fredag, 12 augusti). Mycket att se fram emot alltså.

2. Friidrott: Det är inget OS utan friidrott. Här finns det ental höjdpunkter att lägga på minnet. För vad sägs om vårt svenska hopp Michel Torneus som drämde till med ett nytt svenskt rekord, 8.44, i sista chansen för att ta sig till OS. För fyra år sedan var han en centimeter från medalj. I år får vi hoppas att marginalerna är på hans sida. Finalen hoppas lördagen den 13 augusti.

Dessutom har vi storfavoriten på 5 000 och 10 000 meter som imponerade och tog dubbla guld i London för fyra år sedan – Mo Farah. Han är britten som har en taktik gjord av guld, något som också tycks färga av sig på hans medaljer. Finalerna på hans distanser springs söndagen den 21 augusti, respektive den 14 augusti.

3. 100 meter: Det gäller drygt nio sekunder av vårt liv. Men ack så vi ser fram emot dem. Den 15 augusti ska vi se en rysare där Usain Bolt ska försvara sitt guld på 100 meter. Det är en final där Bolt kan notera tre raka OS-guld på den mest prestigefyllda grenen att vinna och bli den absolut största genom alla tider. Även om han redan är det i mångas ögon, däribland mitt. Det här kommer bli magiskt!

4. 100 meter häck: Sanna Kallur är tillbaka OS! Detta är så stort att jag knappt inte kan skriva orden. Att följa hennes motgångar efter motgångar i så många år och nu till slut så står hon där. Mäktigt. Detta är ett lopp vi bara inte får missa. Så notera tisdagen den 16 augusti i kalendern.

5. Fotbollsfinalerna: Det är många matcher att hålla koll på och till slut kan det bli omöjligt. Men oavsett vilka lag som hamnar i finalerna är det säkert att det inte är något en vill missa. Damernas final spelas den 19 augusti och herrarnas final den 20 augusti.

6. Tennis: Hon är regerande OS-mästarinna och en av tennisens giganter. Serena Williams siktar mot ännu en OS-final i damernas singel. Om allt går som hon vill, och som jag vill, spelar hon finalen på lördag den 13 augusti.

7. Ridsport: Vår alldeles egen Rolf-Göran Bengtsson inleder sitt OS på söndag. Och vill kommer så klart att sitta fastlimmade i tv-sofforna, bita på vara naglar och hålla andan tills ritten är klar. Detta vill vi inte, och får inte, missa!

8. Dressyr: Om inte hoppning är din kopp med te, eller om du - precis som jag - gillar hästar över lag, så inleder Tinne Vilhelmson sitt individuella OS i Rio den 11 augusti. Tinne som brukar kunna bjuda på magiska uppvisningar kommer, likt Rolf-Göran Bengtsson, få oss att inte kunna slita ögonen från tv-rutan.

9. Skytte, dubbeltrap: Veteranen Håkan Dahlby fick en biljett till OS i sista sekunden, med hjälp av en kvotbiljett. Den 10 augusti ska han försöka försvara sin OS-medalj sen OS i London för fyra år sedan. En möjlig skräll bjuder jag på här, det här lär vi se!

10. OS-laget för flyktingar: Sist, men definitivt inte minst, kommer här ett tips att hålla ögonen öppna för. Nytt för i år är att flyktingar deltar i spelet. De tävlar under en specifik OS-flagg. Ett bra initativ av IOK! De aktiva kommer från länder som Sydsudan, Syrien, DR Kongo och Etiopien och tävlar i grenar som friidrott, simning och judo.