Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: För snäll för sitt eget bästa?

/
  • Juan Mata är killen som alltid hälsar på och småpratar med journalister, som skriver långa och trevliga blogginlägg om sin dag, som hela tiden hyllar andra spelare på Twitter och som beskrivs som bästa polaren av många nuvarande och tidigare lagkamrater, menar Frida Nordstrand.

Annons

Juan Dödar, Juan Buske eller Juan Grästuva. Det är vad Juan Mata betyder på spanska. Efter helgens seger mot Liverpool skulle det förstnämnda vara en given översättning och en möjlig rubrik, men min känsla är att Juan Grästuva är betydligt mer passande för den gentile spanjoren som tycks vara lika lätt att älska som att peta.

Jag minns en sen kväll i London, när jag efter en Champions League-match stod och borstade tänderna på hotellrummet, som ligger i samma byggnad som Stamford Bridge. Jag tittade ut genom fönstret och såg en stor klunga fans trängas runt en dörr på den annars tomma arenan. I dörröppningen stod Juan Mata och skrev autografer. Det var en kylig kväll, och sent, hans lagkamrater hade för länge sedan åkt hem, men han skrev och skrev. När jag en bra stund senare skulle släcka tittade jag ut igen. Folkmassan hade minskat, men Mata stod fortfarande kvar och pratade och skrev.

Det hade varit så enkelt för honom att gå förbi, vinka, kanske skriva en autograf eller två, gå in och stänga dörren. Men sådan är inte Juan Mata. Han är killen som alltid hälsar på och småpratar med oss journalister, som skriver långa, trevliga blogginlägg om sin dag, som hela tiden hyllar andra spelare på Twitter och som beskrivs som bästa polaren av många nuvarande och tidigare lagkamrater. Han är också spelaren som varvar makalösa insatser med iskallt bänknötande. Därför kan jag inte låta bli att undra om Juan Mata är för snäll för sitt eget bästa.

Historien upprepade sig för Mata när han i Manchester United precis som i Chelsea hamnade i ingenmansland och fick se sitt lag i match efter match från bänken. Under Rafa Benitez var Matas roll självklar och han blev årets spelare i Chelsea, men så kom José Mourinho tillbaka till Londonlaget och Mata hamnade på bänken. Inte för att han var skadad eller i sämre form och inte heller för att han hade några problem med Mou utan helt enkelt för att portugisen föredrog andra spelare. Mata kom sen till Manchester United som David Moyes stjärnvärvning och såg ut att trivas som fisken i vattnet. Men resultaten uteblev för laget, Moyes rök, Van Gaal tillträdde och snart skulle Mata befinna sig i samma situation igen. Bänkad och utanför.

Det har sagts om Mata att han sänker tempot, att han varit för dålig defensivt, att han är en lyxlirare som vill ha en fri roll.

Mot Liverpool såg han ut att ha slipat rejält på just det han har kritiserats för. Han var kvick, angelägen och intensiv. Det resulterade i 90 passningar, varav 92 procent var lyckade, och inte minst de två målen som gav United segern, två delikatesser. Han har gjort åtta mål totalt den här säsongen och i Premier League har han haft nio skott på mål varav sju har suttit, således mer effektiv än någon annan i ligan.

Mata lämnade Anfield i söndags som Man of the Match och åkte snällt hem och skrev på sin blogg om sin oförglömliga dag. Sin vana trogen framhöll han sina kära medspelare. Nu i helgen har han all tid i världen att blogga och se sina vänner spela för han är inte uttagen till spanska landslagets match mot Ukraina. Del Bosque sa att det är spelarna med mest självförtroende just nu som han valt ut. De två drömmålen på Anfield kom helt enkelt för sent för Juan Grästuva.

ANNONS

Live: Här följer du kvällens bästa matcher

Se också: Massor av sport på viasat.se

Annons