Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Slopa herrarnas OS-turnering – det är ett hån mot fotbollen

Artikel 4 av 4
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Annons

Jag gillar fotboll, det är inte det. Men årets OS-fotbollsturnering är ett skämt. I alla fall herrarnas.

Vad är det för mening med att ha en turnering i ett olympiskt spel, när de bästa i världen inte kommer? Varför ha en U23-turnering (vilket för övrigt är en väldigt konstig åldersgräns) och sedan ha med ett par spelare som är över 23? Hela tanken är konstig och det är bara att konstatera att intresset hos de stora klubbarna inte verkar finnas och att viljan att prioritera ett OS inte finns där. Då borde inte OS prioritera fotbollen heller. Låt fotbollen stå utanför om den så gärna vill det.

Sverige fick hela 54 nej hos spelare som kunnat få åka till Rio och tävla bakom svensk flagg i ett OS. Det borde de inte få. Alla borde vilja åka, och deras klubbar borde vilja att de åkte.

I stället skickas ett lag som alltså inte innehåller de bästa vårt avlånga land har att erbjuda. Och som grädden på moset får det här laget minimal förberedelse och har egentligen ingen chans att faktiskt prestera på en rättvis nivå.

Okej, jag erkänner. Det kan låta som att jag är bitter för att Sverige åkte ur det här Olympiska spelet med buller och bång efter förlusten mot Japan.

Men jag lovar att det inte beror på det. Inte helt i alla fall.

För tittar vi på damernas sida ser vi en helt annan inställning och en helt annan attityd till mästerskapet.

För dem är ett OS bland det största som finns. Här samlas de bästa. Här tas det på allvar. Och här har vi en turnering som är värd namnet.

Robert Laul kallade herrarnas turnering för Kalle Anka-turnering. Jag håller med.

Man kan jämföra det med om Usain Bolt skulle strunta i OS – då skulle sprintdistanserna tappa all sin glöd. Eller om Serena Williams struntar i OS, då skulle tennisen tappa sin glöd – trots att hon åkte ur singeltävlingarna redan efter ett par omgångar.. Eller om vem som helst struntade i OS egentligen. Det blir inget bra arrangemang.

Och det blir inte den manliga OS-fotbollsturneringen nu. Det liknar närmast ett hån mot fotbollen. Och ett hån mot mästerskapet.

Så varför inte bara slopa den helt nästa gång? Det skulle göra oss alla en tjänst.

Annons