Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Sök OS, Stockholm/Falun/Åre

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. OS-ansökan

Ända sedan jag bevakade OS i Lillehammer 1994 på plats för Sundsvalls Tidning har jag drömt om ett OS i Sverige. Och nu kan tiden äntligen vara inne. Om fyra år utser IOK värdstad till vinter-OS 2026 och efter det fantastiska skid-VM:et i Falun nyligen måste Sverige vara med och kämpa om den platsen! Ja, jag vet att kampanjen Stockholm/Åre blev ett fiasko, men vad sägs om kombinationen Stockholm/Falun/Åre? "Det kostar för mycket", är det största argumentet för att vi ska strunta i alla planer och drömmar. OS i Sotji beräknas ha kostat cirka 300 miljarder kronor, som hela Litauens BNP typ, men det kan vara Sveriges fördel. Till och med IOK har fattat att den galopperande kostnadstrenden måste brytas och har öppnat för diskussioner med sitt program "Agenda 2020" där man vill stoppa dyra nybyggen och tillåta flera städer inom samma land att dela på ansvaret, och tittar vi på Sverige är mycket av anläggningsproblematiken redan klar. I Falun finns det en längd- och backarena av världsklass, i Åre kan alla alpina grenar läggas och resten kan Stockholm ta hand om. Tåget Stockholm-Falun tar en snorkvart och om elva år ska det nog kunna gå att ta sig till Åre både snabbare och bättre än det gör i dag. Okej, jag vet att jag förenklar det hela ganska grovt, men jag tror på fullt allvar att vi svenskar skulle kunna visa världen att man kan arrangera ett av världens största mästerskap utan att gå bankrutt. Så kom igen nu, Stefan Lindeberg och SOK. Kom igen, Mats Årjes och FIS. Haka på nu, statsminister Stefan Löfven! Gör som London-OS motto löd: "Inspire a generation". Inspirera en ny generation till fysisk aktivitet!

2. Marcus Ericsson

Jag minns Ronnie Petersons hemska krasch, har besökt Ayrton Sennas grav i Sao Paolo och intervjuat Lill-Lövis Johansson om allt från racing till kärlek, men det är första gången som jag får skriva så här: Det blev en svensk VM-poäng i Formel I i helgen! Den första på 26 år! Får man äntligen damma av sitt Formel I-intresse igen?

3. Anna Holmlund

En tävling kvar men Selångers tuffaste skidtjej har redan fått en ny kristallpokal till prisskåpet. Två år efter den där otäcka kraschen i franska Megéve där korsbandet gick tog hon revansch på både backen och skadan och tog hem den totala världscupen för andra gången. When the going gets tough, the tough get going… Heja Anna!

4. Björn Ferry

Älskar att Björn Ferry aldrig fjäskar eller stryker medhårs. När debattartikeln om att Riksidrottsförbundet hade fel när de avrådde från att äta kosttillskott, skriven av bland andra Lars Fins (koncernchef för hälsokedjan Life och styrelseledamot i Ren Idrott) nådde Ferry satte han ner foten direkt och lämnade sitt uppdrag för Ren Idrott. Inga tveksamheter. Morsning och goodbye. Respekt för sånt!

5. Cykeltrenden

Ingen har väl kunnat undgå att intresset för cykling formligen exploderat i Sverige det senaste året? Nu visar en ny undersökning att 44% av svenskarna använder cykel som motionsredskap minst en gång i veckan. Japp, det stämmer på mig. I Dubai där jag befinner mig drog jag i veckan på mig cykelbyxorna och testade den nya cykelbanan i öknen där Dubai Gran Fondo avgörs på fredag. På ett perfekt underlag cyklade jag 32 km på den 87 km långa banan, som stod klar för två år sedan, och nu känner jag mig redo för att gå upp till två gånger cykelträning i veckan!

6. Strand-tjejerna

Okej, det gick inte vägen för Hudiksvallstjejerna i den allsvenska handbollen, det gick verkligen inte vägen alls. Långt före helgens sista match stod det klart att Strand var tillbaka till ettan, men det finns ingen anledning att deppa för länge. Ett års erfarenhet av allsvenskt spel betyder mera än man kan tro och får laget bara behålla spelarna är jag säker på att de redan nästa år vid det här tiden får anledning att bjuda Svenska ordföranden i handbollförbundet, tillika Ericsson-chefen Hans Vestberg (född och uppvuxen i Hudik och som var på plats i helgen) på segerjubel istället för gravöl.

7. Daniel Tynell

Till sist; tack för allt Daniel. Tre gånger Vasaloppsvinnare, tre gånger tvåa i samma lopp, totalt 3,7 sekunder från sju (!) segrar fick han till slut ge upp på grund av sjukdom. Skidvärldens trevligaste åkare tvingas avsluta sin karriär i förtid på grund av en bristning i ett litet kärl i hjärtat. Du är redan saknad i spåret.

Mer läsning