Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag Edin försvarade EM-titeln

/
  • Sverige europamästare i curling, från vänster Niklas Edin, Oskar Eriksson, Kristian Lindström, Christoffer Sundgren, Henrike Leek (reserv) och Fredrik Lindberg (coach)

Lag Edin, med Christoffer Sundberg från Sveg, är fortfarande europamästare i curling.
Efter en dramatisk final mot Schweiz avgjorde svenskarna i skiljeomgången och vann med 7–6.
– Det känns fantastiskt. Jag rankar den här segern högt med tanke på hur turneringen sett ut för vår del, säger Niklas Edin.

Annons

Lag Edin kom till danska Esbjerg som regerande mästare och med ett favorittryck hängande över sig.

Men i grundserien fungerade det svenska spelet lite si och så.

Laget förlorade mot Norge, Schweiz, Tyskland och Finland i grundserien och tvingades till omspel mot Skottland för att klara en plats i semifinalen. I det läget tydde just ingenting på att Lag Edin plötsligt skulle hitta mästarformen igen.

Det var först i skarpt läge det svenska laget visade klassen.

– Med tanke på hur turneringen utvecklat sig värdesätter jag den här segern väldigt högt. Vi gick in i mästerskapet som favoriter, men levde inte alls upp till det under grundserien, säger Niklas Edin.

– När vi gick in i slutspelet kändes det som om vi var rejäla underdogs mot Norge i semifinalen, men vi fokuserade på detaljerna och alla var verkligen taggade inför den matchen. Och så fick vi plötsligt allting att stämma, det ledde till att vi också kunde göra en riktigt bra final, säger Niklas Edin, nöjd och glad över att semifinalkänslan i laget fortsatte även i lördagens final.

Finalen blev jämn, men efter vissa bekymmer inledningsvis tycker Niklas Edin att han och hans manskap hade bra kontroll.

– Vi åkte på en snöplig tvåa i början och det kändes som vi inte var riktigt vän med isen inledningsvis. Men efter 2–2 i fjärde omgången kändes det som om vi fick kontroll, säger Niklas Edin.

Svenskar tog en tvåa i sjätte och åttonde omgången, men schweizarna gav inte upp och kunde kvittera till 6–6 i den sista och tionde omgången.

I skiljeomgången kunde Niklas Edin lätt slå ut den schweiziske skippern Benoit Schwarzs sten och sätta den avgörande poängen. Lag Edin hade därmed som första svenska lag försvarat en EM-titel. I fjol besegrade svenskarna Norge i finalen.

– En skön känsla, riktig skön. Nu ska vi först se damfinalen och sedan ska vi fira under kvällens bankett, säger Niklas Edin.

Sundgren, som kommer från Sveg, är inte ensam härjedaling i laget. Coachen Fredrik Lindberg kommer från Hede och har tidigare nått framgångar med Edins tidigare lag.

Läs mer: Sverige till final i curling-EM

Lag Edin kan bli årets lag på Idrottsgalan

VM-guld till lag Edin

Mer läsning

Annons