Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”För enkelt i klassiskt”

/
  • Johan Olsson menar att det är näst intill omöjligt att köra ifrån fältet på dubbeljakten som den klassiska banan ser ut.
  • Johan Olsson och Anders Södergren kör intervaller i Faluns VM-banor. Efter träningen tyckte båda att den klassiska delen till dubbeljakten är för enkel.

Johan Olsson kör intervaller med Anders Södergren. Efteråt är han inte nådig när det gäller VM-banornas klassiska del.
– De är för enkla. Här går det inte spränga några fält, säger han.

Annons

I Val De Fiemme 2013 gjorde Johan Olsson det till synes omöjliga. Gick loss tidigt på VM-femmilen och vann i splendid isolation.

– Jag tror inte det är möjligt här. Åtminstone när det gäller lördagens dubbeljakt över tre mil kan jag nästan lova äta upp min mössa om någon klarar av att gå loss och vinna. Nej här blir det ett enda långt tåg och sen spurt, bedömer den regerande femmilsmästaren.

– Här åker vi tre minuter och sen är banans tuffaste del avklarad. Den ska visserligen upprepas, men backarna är för korta för att bli nog utslagsgivande över den klassiska delen. Över huvud taget känns många tävlingsbanor konstrueras väl enkelt för klassisk åkning. Jag vet inte varför det är så, men för egen del hade jag gärna sett betydligt mer utslagsgivande bana, fortsätter Johan Olsson.

Den här fredagsförmiddagen gör Johan sitt första riktiga fartpass sedan tävlingen i Östersund förra helgen. Han blåser ur sig, bland annat tillsammans med gamle polaren Anders Södergren, som nu anslutit till VM-truppen när Daniel Richardsson är sjuk.

Även Södergren har sin syn klar över hur lördagens tremil kommer att gestalta sig.

– Vi får sannolikt se ett lurpassande där väldigt många kommer att ha chans sista biten. Det är inte som i Sotji där det ju fanns backar som var riktigt långa och tuffa, både uppför och utför.

– Här är det å andra sidan lite vila, för du måste jobba på med benen även utför. Så i det avseendet skiljer sig Sotji kraftigt från Falun, skjuter Johan Olsson in.

Men båda delar uppfattningen att det är näst intill omöjligt att kunna gå ifrån.

– Fristilsdelen innehåller lite tuffare bansträckning, men det är så många jämngoda herrar med i tävlingen att det knappast kommer löna sig med utbrytningsförsök, tror Anders Södergren.

När Martin Jonsrud Sundby nu ligger i sjuksäng hemma i Norge blir dubbeljakten en profil fattigare.

– Jag hoppas han är tillbaka till stafetten och femmilen i nästa vecka. Vi talar ju om världens bäste skidåkare den här säsongen. Det är synd om honom som drabbas på det här sättet, kommenterar Johan Olsson en av sina svåraste konkurrenters frånvaro när NRK berättar nyheten direkt efter att fredagens träningspass avslutats.

Mer läsning