Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grip tror inte på herrarna i Ruka: "En av de svagaste trupperna"

/
  • Rikard Grip, förbundskapten för svenska skidlandslaget, tror på damerna inför Ruka men har inte samma förhoppning på herrsidan.

Rikard Grips uttagning av truppen till världscuppremiären i Kuusamo/Ruka var kanske den enklaste och den svåraste hittills. Damsidan är enormt stark, herrarna en av de svagaste trupperna han tagit ut.

Annons

– Det känns väldigt, väldigt bra på damsidan, säger förbundskapten Rikard Grip till SportExpressen.

– Vi ska vara med och kriga på pallplatserna, särskilt på damsidan. Det ska bli väldigt spännande att se för den truppen är bättre än på väldigt, väldigt länge.

På fredagen drar världscupen 2015/2016 i gång i Ruka, Kuusamo, Finland. På start står Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Therese Johaug, med en lång rad enormt starka tjejer. Och det är damerna som Sverige kan förlita sig på, i alla fall om vi får tro förbundskaptenen själv.

– Det är den absolut bästa trupp jag tagit ut, säger han.

– Jag tycker vi har gjort ett bra jobb. På herrsidan har vi inte de lika etablerade åkarna som vi har på damsidan men jag tycker vi har gjort gott jobb hela året så jag ser verkligen fram emot det.

Till herrsidan är det ett stort glapp. Tillväxten har inte alls varit densamma som på damsidan och herrarna upplever den nedgång som damerna gjorde i slutet av 1990-talet.

– Det är en av de svagare trupper jag tagit ut till en premiär, säger Rikard Grip.

Marcus Hellner, Calle Halfvarsson och det unga löftet Oscar Svensson har lämnat återbud på grund av sjukdom och samtidigt saknas starka åkare som Johan Olsson som satsar på långlopp och Lars Nelson som slutat.

– Det klart att vi är lite försvagade. Det är en av de svagaste herrtrupper jag tagit ut till en premiär - på grund av sjukdomsläge och den generationsväxling som nu pågår, säger Grip, som dock ändå ser med tillförsikt på situationen:

– Men vi ska vara medvetna om att vi har ett långsiktigt mål två, tre år fram i tiden med ett väldigt spännande ungt gäng. Så starka unga åkare som vi har nu var det faktiskt väldigt länge sedan vi hade.

Kalla och Nilsson har stora chanser på pallen men i sprinten är det fler svenskor som aspirerar på höga placeringar. Grip nämner Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk och Linn Sömskar, som alla såg mycket starka ut i Bruksvallarna på de längre distanserna.

Läs mer:

Här är truppen till världscupen i Ruka

Åsarnaåkare får oväntad chans i Ruka

Hanna Erikssons tuffa väg tillbaka

Mer läsning

Annons