Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Nelson lägger av

/
  • Lars Nelson, till vänster, med OS-guldet i stafett från Sotji som höjdpunkt, har nu valt att lägga skidorna på hyllan. Två andra OS-guldhjältar, Johan Olsson, och Daniel Richardsson, lämnar också landslaget. Kvar där av guldkvartetten från Sotji är nu endast Marcus Hellner.

När längdlandslagets träningsgrupper presenterades var största överraskningen ett namn som saknades. Lars Nelson, Åsarna, har valt att avsluta sin skidsatsning.

Annons

"Jag känner mig inte motiverad till att fortsätta skidkarriären", skriver Lars Nelson på sin hemsida.

Han blommade ut sent, men har de senaste åren varit given i det svenska landslaget. Toppen var förstås OS i Sotji i fjol där han körde första sträckan i det svenska guldlaget i stafetten.

Men han var dessutom 9:a i skiathlon och 15:e på 15 kilometer klassiskt i OS och nådde sin bästa världscupplacering i Holmenkollens klassiska femmil i fjol med femte plats. Vid årets VM i Falun slutade det med 14:e plats i skiathlon och 25:e på femmilen.

"För några år sedan, då jag fått ökad motivation till att satsa på skidåkningen, satte jag upp VM i Falun som ett slutmål. Jag behövde ett slutmål för att orka med den träning och de uppoffringar som krävdes. Mitt sätt att motivera mig på har fungerat bra. Jag har tränat hårdare för varje år och med hög insats på träningspassen", skriver Lars Nelson.

Den 29-årige Bruksvallskillen är en man som har många strängar på sin lyra, nästan bokstavligen. Fiolspel och foto hör till två intressen och områden där han liksom skidåkningen håller hög klass inom. Det är också allt det andra som påverkar hans beslut att sluta med elitsatsningen på skidor.

"Att tävla på elitnivå innebär att man måste satsa allt på skidåkningen. Inte bara träna hårt, utan leva för sin satsning. För att få maximal utdelning av träningen har jag tvingats åsidosätta mycket annat i livet. Jag har slitit med tuff träning och tvingats till hårda prioriteringar", skriver Lars Nelson.

Efter VM i Falun har han ägnat mycket tid åt framtidstankarna och det slutade alltså i beslutet att kliva av.

"Det är med glädje jag ser tillbaka på karriärens höjdpunkter, men det är också med stor glädje jag ser fram emot det nya liv som mitt avslut kommer att innebära. För mig finns det så mycket annat än bara skidåkning", skriver Lars Nelson.

Johan Olsson, Åsarna, och Daniel Richardsson, Hudiksvall, är två andra trotjänare som nu tackar för sig i landslaget.

Se också: Ingen Nelson i skidlandslaget – här är nästa säsongs landslagsåkare

Mer läsning

Annons