Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undervärdera inte Kallas brons

Annons

Det är lätt att undervärdera en bronsmedalj i ett världsmästerskap på hemmaplan. Vi vill så gärna ha mer. De flesta av 41 000 personer på Lugnet suktade efter guld. När Charlotte Kala klev in i startboxen för att köra dubbeljakt var förväntningarna skyhöga.

Det bekom inte huvudpersonen själv. Kalla är i den gynnsamma positionen att hon nog aldrig har påverkats av press utifrån i negativ bemärkelse. Genom årens lopp har det levererats stadigt från Tärendös, Piteås och numera även Sundsvalls stolthet.

Hon gjorde det nu igen. Fixade ett brons och knäckte längs vägen världens skiddrottning Marit Björgen, som plågades så svårt av Charlottes mördande tempo att hon tvingades släppa.

Prestationen måste ses främst utifrån just den bedriften: Att Marit Björgen som förutspåddes kunna ta sex guld här i Falun plötsligt var chanslös mot vår egen svenska favorit. Björgens drömmar om storslam slogs helt enkelt i spillror.

Att det sen fanns två andra norskor som var före Kalla i mål är inte mycket bråka om. Både Therese Johaug och Astrid Jacobsen var bara bättre.

Kanske finns det nu många som tycker att Kalla borde ha lagt upp sitt lopp annorlunda. Att hon inte skulle ha dragit så hårt i klassiskt.

Men kände hon sig pigg och Björgen släppte, så var det väl bara att fortsätta braka på, kan tanken ha flugit i henne.

Nu spände hon bågen, höll på att vinna silver, var aldrig riktigt nära guld, men fick nöja sig med brons.

Det kändes i förstone som en liten besvikelse. Ungefär som när de mjuka paketen uppenbarade sig vid barndomens julklappsutdelning.

Men med lite distans till att det ultimata publikvrålet aldrig kom, eller hyllningarna aldrig nådde guldnivå, får man väl säga att Kalla ändå svarade för en grymt bra insats.

Guldet kan nog komma på tisdag i stället över favoritdistansen 10 kilometer fritt. För så bra är Charlotte att hon i distansloppet är mäktig ta revansch på norskorna.

De internationella spelbolagen lär annars ha gnuggat händer över herrtävlingens slutfacit. Slutsegraren Maxim Vylegzhanin var en outsider, att Dario Cologna inte vann får också ses som en liten skräll. Lägg till att bronsmannen blev Alex Harvey från Canada och det mesta av insatserna blev kvar på bettingfirmornas egna konton.

Inte en enda medalj till Norden: Få kunde ana det på förhand.

För svensk del försvann sista medaljchansen när Marcus Hellners krafter svek honom i mördarbackens stigning på sjätte varvet. När dessutom Calle Halfvarsson bröt en stav var det godnatt även för honom.

Till sist går det konstatera att till och med Petter Northug ibland kan vara mänsklig. Han gick i mål som elfte man, trött och utan reell medaljchans någon gång i denna VM-tremil.

Mer läsning

Annons