Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundqvist bär Rangers på sina axlar

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Anorexidebatten

De ser starka, vältränade och energiska ut. Men skenet bedrar. Nu vittnar flera kvinnliga elitidrottare om kraven som leder till ätstörningar. En ny studie berättar att 60 procent av den kvinnliga eliten har både mensrubbningar och brist på energi och att 20 procent av alla kvinnor i olika landslag lider av en ätstörning. Om jag dånar? Om jag svimmar av förvåning? Tyvärr inte. Det som förvånar är istället att inget gjorts tidigare. Jag menar, det saknas ju verkligen inte exempel. Damkronornas målvakt Kim Martin kämpade mot anorexi i fem år, den norska skidstjärnan Kristin Störmer Steira stoppades från världscupen i skidor 2012 för att hon var för tunn och i vintras fick svenska skidtjejen Sofia Henriksson samma besked när hon inte fick åka till UVM. Och tidningen Expressen berättade för bara några dagar sedan om stavhoppet Angelica Bengtsson som uppmanades av sin tränare att bara äta sallad, något som till slut fick henne att bli helt energifattig. Det här är ett problem som inte går över av sig självt och här behöver idrottarna – och deras tränare – få hjälp tidigt i ungdomsåren! Vad skulle hända om klubbarna hade möjlighet att då och då få hjälp av en näringsfysiolog eller kostrådgivare? Att redan i unga år få chansen till rätt mattänk? Jag är säker på att Sverige skulle tjäna så många bortkastade talanger och år på att Riksidrottsförbundet gick in och utbildade speciella rådgivare som åkte runt i landet hjälpte till. Nåt att fundera på RF?

2. Gavlevallen

När Gefle besegrade GIF Sundsvall i veckan kom segern nästan i andra hand. Det stora samtalsämnet var istället den nya arenan Gavlevallen som ska ge hela Gävles idrottsliv en boost. Granne med Gavlerinken, färskt samarbete med Brynäs, sittplatser under tak, flera faciliteter – helt enkelt ett nytt modernt hem som redan har gett förhoppningar om en ljusnande framtid. Efter flera år av små resurser talats det nu om 50 miljoner i omsättning inom några år, det är dubbelt så mycket som tidigare. Nu handlar det bara om att spelarna ska leverera också – och det har åtminstone börjat bra!

3. Hockeydejten

Veckans absolut största hjälte är Malmö Redhawks Umeåfödde hockeystjärna Mathias Tjärnqvist, 34 år. När hans gamla vän som han inte hade haft någon kontakt med på 14 år ringde och berättade att dottern Sofie, 18, som har Downs syndrom, inte hade någon att gå på studentbalen med så kom frågan direkt: Vad har hon för färg på klänningen? Så att jag kan matcha? Nu slipper Sofie gå ensam och får istället ett fd NHL-proffs som dejt på balen! Åh, vad jag älskar människor som Mathias med hjärtat på rätta stället!

4. Maria Rooth

Våra gamla hockeytjejer gör succé även efter karriärens slut. Medan Danijela Rundqvist imponerar i Mästarnas Mästare och blev hennes fd landslagskompis Maria Rooth i helgen invald i den internationella hockeyn Hall of Fame vid en ceremoni i Prag.

5. Henke

Få idrottsmän blir så stora att de kan kallas med enbart förnamn och alla vet ändå vem man menar. Henke är en. Lundqvist alltså. Killen som bär Rangers på sina axlar och som måste lyckas för att det ska bli en ny NHL-final. Press på sig? Skojar du?

6. Sveriges Pippi

Pippi Långstrump är i ropet just nu, och hon finns faktiskt på riktigt. Verklighetens Pippi heter Sandra Lönn, har målade naglar i olika färger och är världens starkaste kvinna. Det visade hon inte minst på VM i bänkpress i Sundsvall där hon både vann både VM-guld och slog världsrekord två gånger om! Heja Pippi!

7. Magnus Falk

Han har över 7000 hopp bakom sig och är en av världens bästa fallskärmshoppare i precisionshoppning. Magnus Falk från Iggesund utanför Hudiksvall har alltid älskat utmaningar och 51 år gammal lever han fortfarande sin dröm: att kasta sig ut från 1000 meter upp i luften och med fallskärmen styra så att han med hälen (!) prickar en två centimeter gul prick på marken… Sa jag precision?