Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville testa skjuta mot Härjedalens bästa skidskyttar

En strid ström av mässbesökare ville pröva sin skjutförmågor mot Härjedalens skidskyttedrottningar i Hede SK:s skidskyttesimulator under Bruksvallarna Game Fair.
– Det kul att stå här och visa upp sig, bra att folk får komma och prova på att skjuta, säger Sofia Myhr i skidskyttelandslaget.

Annons

Sofia Myhr och Linn Larsson tillbringade i stort sett hela lördagen inne i containern med Hede SK:s skidskyttesimulator.  Många ville pröva på.

Tillsammans med Linn Larsson, som tävlar sista säsongen i juniorlandslaget, fanns Sofia på plats bredvid Tidningen Härjedalens monter på Bruksvallarna Game Fair under lördagen. I samarbete med TH ställde Hede SK upp sin skidskyttesimulator. Fina priser utlovades till de som lyckades med skjutningen och ännu finare till den som lyckade bättre än Härjedalens skidskyttestjärnor.

Och många ville prova. En strid ström av mässbesökare hittade in i containern där de fick pröva skjuta med riktiga skidskyttevapen under instruktioner från Hede SK:s Sofia Myhr och Linn Larsson. Med blandat resultat.

– Många reagerar och har inte riktigt förstått hur svårt det faktiskt är, säger Sofia Myhr, hemmahörande i Bruksvallarna.

– Och flera blir förvånade över att "bössan" är så här tung, säger Linn Larsson.

Sofia Myhr instruerar Julia i skidskyttets ädla konst.

Båda är de inne en intensiv träningsperiod inför kommande vintersäsong. Sofia Myhr har gjort sitt sista år i juniorlandslaget. Hennes främsta merit från i vintras var ett silver i junior-VM men hon körde också världscuptävlingar. Till Bruksvallarna kommer hon senast från tävlingar i Norge.

– Det gick väl bra, särskilt i uppförsracet. I de andra tävlingarna sköt jag bort mig, säger Sofia Myhr.

Linn Larsson har precis avslutat ett läger i Torsby med juniorlandslaget och utvecklingslandslaget. Båda skidskyttarna ligger just nu på en träningsmängd av runt 20, upp mot 25 timmar i veckan.

– Det är ju under sommaren vi tränar som mest. På vintern är det ju mycket tävlingar, säger Sofia Myhr.

Det stora målet för henne, under tiden som junior, har varit JVM.

– Nu satsar jag på att komma ut och tävla och få mer erfarenhet, det är min målsättning i vinter.

– För mig är det junior-VM i Ryssland som är det stora målet, säger Linn Larsson.

Tar hon sig dit det blir det första gången för henne och hon får några tips på vägen av klubbkamraten Sofia Myhr som kört flera.

– Gör det för att du tycker att det är roligt, då kommer det att gå bra.

Kul verkar det vara med skidskytte, men svårt. Genom siktet blir det bara en liten prick kvar, motsvarande en måltavla på skjutvallen, som det gäller att hitta på. Inte många av de som prövade klarade den tidsgräns som gällde för att vinna en Tidningen Härjedalen keps. Ännu färre klarade en duell i simulatorn på tid mot Sofia eller Linn.

– Det är många som bara sitter framför teven och tycker "hur svårt kan det vara" när de ser en tävling, här får de ju pröva på, säger Sofia Myhr.

– Och det är nog inte lika lätt som man kan tro kanske, det ser lättare ut än vad det är, säger Linn Larsson.

OS-guld medaljörern Anders Södergren klarade inte tidsgränsen för att få en TH-keps ...

Men skidskytten och skidåkaren Hanna Carlström från Svegs IK lyckades.

Annons