Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Prytz siktar mot nya mästerskap – men i en helt ny roll

/
  • Maria Prytz skall nu se till att sopa vägen fri för nästa generation kvinnliga curlingspelare. Lag Anna Hasselborg skall coachas fram för att ta sig in på den internationella scenen på allvar.
  • Maria Prytz, ursprungligen från Sveg, satsar på en ny curlingkarriär efter det egna internationella spelandet. Hon tar sig an coachrollen hos utmanarna till sitt gamla lag.

Det slog ned som en blixt från en klar himmel när Maria Prytz för några veckor sedan hoppade av Sveriges mest meriterade curlinglag, lag Skellefteå/Sigfridsson.
Nu har det blixtrat igen.
– Jag skall bli coach för det lag som spås störst chanser att ta över, avslöjar hon.

Annons

Det hann bara gå några dagar efter det att nyheten om att Maria Prytz valt att hoppa av OS-satsningen inför 2018 som telefonen ringde.

– Det var det lag som utmanat oss hårdast de senaste åren som gärna ville ha mig som deras coach. Jag behövde lite betänketid, men nu har jag tackat "ja" till att hjälpa Team Hasselborg att nå ut till de internationella mästerskapen.

Team Hasselborg består av skippern Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs.

– Jag hoppade definitivt inte av mitt lag för att bli coach, men det skall bli spännande att få se curlingen ur en annan synvinkel nu. Jag hoppas kunna bidra med en hel del eftersom jag så nyligen varit mitt i det liv som de här tjejerna nu strävar efter, kommenterar Maria Prytz.

Team Hasselborg blev nyligen klara för den landslagstrupp som tas ut efter varje säsong.

Redan kommande säsong kan alltså Maria Prytz bidra till att snuva de gamla lagkamraterna (inte minst barndomsvännen från Sveg, Maggan Sigfridsson!) på mästerskapsplatserna.

Hur ser du på det?

– Eftersom det finns även ett tredje lag som är med i landslagstruppen (lag Isabella Wranå) så blir det inte bara en kamp mot mitt tidigare lag. Det handlar dessutom om tre starka lag – så just nu är det helt öppet vilket lag som kvalificerar sig för EM och VM nästa säsong.

Hur uttagningen går till kommer förbundskaptenen Peja Lindholm att presentera på landslagslägret i slutet av maj.

Och gällande OS-deltagande 2018?

– Just nu är ju lag Sigfridsson förstås lite i förarsätet eftersom de har störst rutin. De tog senaste medaljerna från mästerskap och har ju ingått i SOK:s topprogram sedan flera år tillbaka, svarar Maria Prytz precis så diplomatiskt som en kommunikatör (hon jobbar ju åt Svenska Kyrkan, reds anm.) skall göra.

Men Maria påpekar också.

– Först och främst måste ju Sverige kvalificera sig för en OS-plats. Det krävs starka insatser, förmodligen medaljer vid kommande EM och VM, avslutar den nya coachen för framtidslaget Sundbyberg/Anna Hasselborg.

Läs mer: Curlingdrottningen Prytz lämnar succélaget: Motivationen saknas

Läs mer: Curlingdamerna missar VM-slutspel

TV: "Vi går för det VM-guld vi saknar"

Annons