Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Max Salminen missade OS-medaljen

/
  • Max Salminen, mycket besviken efter en sjätteplats i finnjolle.

Det blev ingen ny OS-medalj för Max Salminen. Finnjolleseglaren blåstes på bronset av amerikanen Caleb Paine och svensken slutade sexa.

Annons

Max Salminen tvingades konstatera att det inte gick att upprepa medaljsuccén från 212, då han tog guld i starbåt med Fredrik Lööf.

– Med en sådan chans som jag hade idag såg jag det som läge att ta medalj. Fyra eller sexa är sak samma, säger Salminen som var fyra inför tisdagens finalrace med de tio bästa.

Egentligen sjönk bronshoppet ute på Guanabara-bukten direkt i finalseglingen. Amerikanen Caleb Paine, lika med Salminen inför finalen, fick en perfekt start och dominerade från start till mål.

Så i stället för att jaga kroatiske trean Ivan Kljakovic Gaspic, som var fem poäng före, fick han inrikta sig på Paine.

– När han fick en så stor ledning så tidigt var jag tvungen att gå ännu mer på attack. Därav trillade jag ner någon plats, jag var tvungen att satsa.

Som på andra kryssen. Salminen gick långt till vänster, men det kostade i stället för att ge.

– Det var för att göra det precis motsatta som han gjorde. Jag tyckte inte det var helt chansartat, vi har sett att vänstern har varit bra tidigare.

Den snart 28-årige skåningen kom i mål som åtta, hade visserligen Kljakovic Gaspic bakom sig, men fick se sig passerad i sammandraget av brasilianen Jorge Zarif. Britten Giles Scott, som dominerat klassen kraftfullt sedan han gjorde comeback 2013, hade säkrat guldet redan före finalseglingen och slovenen Vasilij Zbogar behöll som väntat silvret.

Det är inte omöjligt att Salminen satsar mot ett nytt medaljförsök i OS i Tokyo 2020.

– Jag hoppas finnjolle blir kvar på OS-programmet, för som det ser ut idag är det den enda båten jag kan segla med mina fysiska förutsättningar, säger han.

Först väntar dock något helt annat. Hemma i Malmö väntar hans gravida sambo Susanne, OS-seglare för Danmark 2012.

– Jag ska bli pappa om en halv månad, 10 september, så det är väl det som väntar nu, säger Max Salminen. (TT)

Annons