Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt nyårslöfte 2015: Bli mer som Hareide

/

Annons

I måndags bytte jag joggingskorna mot klackar för att hylla fjolårets idrottsprestationer på Idrottsgalan. Jag satt vid ett oförtjänt bra bord precis framför scenen tillsammans med Kennet Andersson, Patrik Bjärred Andersson och Tommy Svensson och deras respektive. Det blev en kväll av skratt, fotbollssnack, utomordentligt sällskap och enligt mig värdiga vinnare.

På det hela taget var jag helt överens med svenska folket om vilka som skulle vinna. Extra glad blev jag av att se tre av fyra stafettjejer ta emot pris då deras OS-guld var bland det roligaste jag någonsin upplevt. Att få vara den första och sista att intervjua tjejerna den dagen, att försöka få dem att sätta ord på sina känslor och att smittas av deras hysteriska skratt är ett minne för livet.

Ett pris som jag däremot hade svårare att bestämma mig för var Årets ledare. Carl Jenner, Andrei Vorontsov, Åge Hareide, Rikard Grip och Pär Mårts är i mina ögon alla exempel på bra ledare.

Sett till fjolårets prestationer tycker jag det stod mellan Hareide och Grip, men att välja en av dem är svårare. Åge tog i fjol SM-guld med Malmö och förde dem till Champions League som första svenska lag på 14 år. Rikard åkte hem från OS med elva svenska medaljer. De är på många sätt lika men ändå så olika. Båda förtjänar alla möjliga priser.

Vi pratade om det vid mitt bord och tankarna har stannat kvar hos mig sen dess – vad gör en bra ledare? Jag tycker att Åge Hareide förkroppsligar ordet ledare. Hela hans uppenbarelse, den stolta hållningen, det självsäkra kroppsspråket och hans extremt närvarande blick. Han lyssnar alltid, tar in och svarar med eftertanke. Han menar det han säger och vet vad hans ord betyder och vad de får för konsekvenser. Men det som imponerar mest med Åge är hans förmåga att få med sig sitt lag, hans engagemang är enormt och han vet hur han ska få ut det bästa ur dem han jobbar med. Han är aldrig nöjd, han ser alltid möjligheter till utveckling och förbättring vilket han också säger till de sina. Malmö FF:s framgångsrecept innehåller många ingredienser, men utan Åge hade det inte blivit någon kaka!

Frågar man längdlandslaget så säger de samma sak om Rikard Grip – att framgången i Sotji var till stor del hans förtjänst. Han är ung, karismatisk, hungrig, nyfiken och älskar det han gör. Samtidigt är han väldigt trygg och lugn. Han är lyhörd och ger alla det fokus och den plats de behöver, han engagerar alla, planerar allt och lämnar inget åt slumpen. Han har heller inget som helst behov av att framhäva sig själv utan vill bara att alla ska dra åt samma håll och agera som ett.

När ärkebiskop Antje Jackelén skulle dela ut priset sa hon att det finns för många chefer men för få ledare. Det ligger mycket i det. Att Rikard Grip vann var helt rätt, men jag hade inte heller tyckt att det var fel om Åge Hareide hade vunnit.

Alla kan förstås inte leda laget, vare sig vi pratar om ett idrottslag eller en arbetsplats, men jag tycker ändå att en bra ledares egenskaper bör vara en förebild för oss.

ANNONS

Live: Här följer du kvällens bästa matcher

Se också: Massor av sport på viasat.se

Annons