Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-silver för Marcus Svensson i skeet

/
  • Sveriges Marcus Svensson med sin silvermedalj, italienaren Gabriele Rossetti som tog guld och kuwaitiern Abdullah al-Rashidi som tog bronset.

Marcus Svensson gjorde en nästintill prickfri skeet-tävling på den olympiska skyttearenan. Efter endast två missar i grundomgången seglade han upp som en av guldfavoriterna inför finalrundan. Och även där var han nästintill omutlig. Men detta lilla "nästintill" betydde skillnaden mellan guld och silver
– Jag blev lite besviken när jag bommade sista duvan, jag hade så gärna velat ha guldet, jag trodde att det var hemma, säger Marcus Svensson.

Annons

Lite, lite besviken. Men ändå väldigt stolt.

– Jag började när jag var tolv år så det är 13–14 års träning och nu är man här. Jag är jätteglad.

Krönika: Plötsligt kom Duellen i Deodoro – plötsligt hade Sverige ett OS-silver till

I semifinalen var han och Gabriele Rossetti de enda skyttarna som sköt fullt – 16 träffar. Och den efterföljande svensk-italienska guldfinalen var högklassig. Lerduva efter lerduva blev till ett rött, sönderskjutet stoft och det var inte förrän på det allra sista skottet, Svenssons sextonde, som den perfekta finalen fick sin enda lilla fläck.

Marcus Svensson missade och Rossetti skrek ut sin guldglädje.

– Mycket handlar om det mentala. Men det här handlade inte om det mentala, det var ett tekniskt fel, tyvärr. Jag var lite nonchalant, det var tråkigt, säger Marcus Svensson.

Silver 1980

Skytte har varit en paradgren för Sverige i OS-historien. Men i grenen skeet hade Sverige tidigare bara tagit en enda OS-medalj, ett silver genom Lars-Göran Carlsson 1980.

– Jag tror att det här är jättestort. Man såg ju när Håkan (Dahlby) tog silver i dubbeltrap så blev det ett uppsving för hela lerduveskyttet. Jag tror att det kommer att bli ännu mer, förhoppningsvis, säger Marcus Svensson.

Han var också extra stolt över att få dela platsen i finalrundan med landsmannen och kompisen Stefan Nilsson. Nilsson missade två duvor i semifinalen och gick till särskjutning om en plats i bronsmatchen men bommade ytterligare en gång och slutade sexa.

– Det betyder jättemycket, det är jättekul. Jag tycker lite synd om Stefan att han inte kom till bronsmatchen efter särskjutningen, men han har gjort en jättebra prestation ändå. Men vi hade gärna sett mig och Stefan i guldfinalen.

– Om båda hade tagit medalj så hade det nästan varit lite för bra för att vara sant, säger Stefan Nilsson.

Silvret var Sveriges femte medalj under spelen i Rio och den första som togs av en man. Tidigare har Sarah Sjöström (guld, silver och brons) samt Emma Johansson (silver) stått på prispallar.

Kuwaitiern Abdullah al-Rashidi, som tävlade under neutral flagg, tog brons. (TT)

Annons