Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pamela Andersson skriver sport igen

Journalisten, författaren och tidigare OS-krönikören Pamela Andersson är tillbaka som sportkrönikör i vår nya satsning.
– Jag ser sporten från andra perspektiv, säger Pamela, som går att läsa varannan tisdag.

Annons

Många bollar i luften. Många järn i elden. Slitna klyschor som ändå passar perfekt för att beskriva Pamela Andersson.

Hennes resa innefattar en start i sportjournalistiken som 20-åring på Hudiksvalls Tidning. Sedan följde jobb på flera av de största dagstidningarna i landet. Hon har kommenterat OS för SVT:s räkning och varit utsänd på både sommar- och vinterspel genom åren. Hon var sportkrönikör för Expressen tills hon inte längre orkade. Då sjukdomen slagit till.

Det var i juli 2012 hon föll ihop under en löprunda och det konstaterades att hon drabbats av en hjärntumör. Hon trappade ner på jobbet, men är nu tillbaka med stor kraft igen. Pamela är chefredaktör på tidningen Topphälsa, författare till den egna biografin om sjukdomen "Jag ska inte dö idag", samt medlem av sportpanelen i SVT:s Gomorron Sverige. Nu gör hon också comeback som vår sportkrönikör.

– Visst har jag saknat att skriva sportkrönikor, men jag har inte orkat. Nu ska det bli fantastiskt kul att få skriva ren sport igen, säger hon.

För de som inte känner dig, hur skulle du beskriva dig själv?

– Sporttokig sedan barnsben. Sedan jag började jobba på Hudiksvalls Tidning har sporten följt med hela tiden. Jag har gjort flera OS på plats och flera på hemmaplan i tv så det är i mig.

Någon riktig favoritsport att skriva om har hon inte. Men efter gästspelet under vinter-OS i Sotji är det just vintersporterna som hon kan bäst och tycker är roligast. Särskilt mycket resultat, mål och minuter kommer det inte att handla om.

– Jag tror att jag har ett lite annat sätt att se på sport. Jag är inte den här sportnörden eller kalenderbitaren som håller koll på mål hit och dit eller gamla resultat från -20-talet. Ofta försöker jag hittar andra vinklar och andra perspektiv på sporten, se människorna bakom eller en viss sekvens i en match som blivit viktig för mig.

Är det någonting Pamela kan så är det sport och att se människor. Via hennes blogg har man kunnat följa hennes resa med sjukdomen och den vardagliga kampen. När vi träffar henne på en boksignering i hemstaden Hudiksvall går det inte en minut utan folk, både bekanta och okända, som vill prata, kramas, ge blommor eller köpa en signerad bok. Dagmamman, den gamla läraren i skolan, den före detta handbollstränaren. Alla vi ha en minut med Pamela. Pamela tar sig tid.

Den egna idrottskarriären sträcker sig också den långt tillbaka. Och precis som yrkeskarriären är den lika bred.

– Jag spelade handboll i Hudiksvalls ABK i många år, men jag har hållit på med många idrotter som fotboll, simning och friidrott. Men framförallt är det handbollen som jag följt då jag också varit tränare för ett herrlag, Strands IF, och sporten ligger mig varmt om hjärtat.

Oavsett vilka sporter Pamela kommer skriva om eller vilka vinklar hon lyckas hitta står en sak säker. Hon är mer sugen än på länge att få skriva sportkrönikor.

– Under OS i Sotji fick jag blodad tand och det känns väldigt roligt att göra det igen. Jag tror att det var ganska uppskattat också, säger hon.

För en chans att uppskatta Pamelas alster igen, missa inte den första krönikan i tisdagens tidning eller på webben.

Mer läsning