Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pamelas lista: "Varför rasar inte alla svenskar över det sveket?"

/

Pamelas lista: Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Sveket mot idrotts-Sverige

Det blev en kort intervju med en besviken Karin Mattsson Weijber (Riksidrottsförbundets ordförande) i tv, men att den nya regeringen sviker sitt löfte om att höja idrottsanslaget med 272 miljoner och istället ger noll kronor (0!) fick förvånansvärt liten uppmärksamhet runt om i landet. Gamle tennisstjärnan Magnus Norman twittrade visserligen ut ett "Katastrof". Och fortsatte med ett: "När någon svensk vinner något stort, då passar det gärna att fångas på bild. Har tappat förtroendet", men han var tämligen ensam om att försöka storma. Jag förstår inte; varför rasar inte ALLA svenskar över det sveket? Här sviker regeringen ju framförallt både barn- och ungdomsidrotten och alla som är någorlunda insatt i hälsofrågor fattar att det är just sådant här som vi i framtiden kommer att få lida för. I dag när fler och fler pratar om hälsa på recept gör den nya regeringen ett lappkast och nollar. Politikerna pratar gärna anslag till SJUKvård – men de är ingen av dem som kopplat ihop det med FRISKvård. Genom att svika våra unga binder vi ris åt egen rygg. Aktiva barn blir ofta aktiva vuxna. Det man gör i puberteten har man med sig hela livet och ju mer vi får våra barn att hoppa, springa och röra på sig desto färre riskerar benskörhet och diabetes som vuxna. Och som Cancerfondens ambassadör vet jag vad en aktiv fritid kan leda till. 30 minuters aktivitet om dagen minskar till exempel risken för att drabbas av cancer. Träning (och sund kost) är grunden till bra liv. Men regeringen lägger hellre pengarna på att vårda oss när vi blir sjuka av för mycket stillasittande.

2. Sara Hector

Håll ögonen i vinter på 22-åringen från Sandviken. I lördags blev hon elva i storslalompremiären i Sölden, hennes bästa resultat hittills, men hon hade andra åkets näst snabbaste tid och i spåkulan ser jag en lysande framtid.

3. Bo Fagerberg

Fotbollsklubben Ljungskile har fortfarande chansen till allsvenskt spel nästa säsong, men ett tv-reportage i SVT i veckan visar att landsortscharmen fortfarande finns kvar. Eller finns det flera ordföranden i fotbollstoppen som alltid missar de sista fem minuterna av varje hemmamatch för att deras uppgift är att släppa ut bilarna på parkeringen?

4. Hjärtstartare

Det var otäcka scener när Lugis Joacim Ernstsson föll ihop under en elitseriematch i handboll mot Kristianstad och drabbades av hjärtestillestånd. Tack vare en hjärtläkare som satt på läktaren och en hjärtstartare i hallen överlevde han. Hjärtstartare. Har ni en sådan på era hallar?

5. Ricoh

Och när vi nu är inne på handboll … Företagslaget som ingen trodde på, sprunget ur ett grabbgäng från Hudiksvall som alla flyttade till Stockholm och startade ett lag i division IV, rör om i Elitserien. Seger mot serieledarna Alingsås tidigare i höst och sist en kross på förnedrande 30-17 mot Ystad och motståndarna gör bäst i att inte underskatta Ricoh vars motto är vision och förändring. Jo tack, det syns.

6. Fredrik Ljungberg

Han skulle bli Indiens stora fotbollsnamn och lyfta sporten, och det gjorde han. I 47 minuter. Sedan kom skadan i baksidan av låret och nu kan karriären vara över. Bra. På något sätt känns det inte värdigt att Ljungberg 37 år gammal åker runt och ska vara någon slags frälsare när kroppen inte vill. 

7. Luis Suárez

Han kom, han sågs – och han bet ingen. Barcelonas egen pitbull gjorde comeback efter avstängningen i VM, och spanska ligan blev med ens hetare.