Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker ändrar sig - skjuter till pengar till skoltävlingar i Härjedalen

I fullmäktige blev det stopp - men nu tar nämnden för bildning, fritid och kultur pengarna ur egen kassa. Skoltävlingarna Härjulfaspelen samt Helga och Härjulfs friidrottslekar får ett tillskott på 150 000 kronor.
– Det är viktigt att spelen fortsätter i den anda som varit under lång tid, säger nämndens ordförande, Leif Nilsson (S)

Annons

Härjulfa 2016.

Beslutet fattades på nämndens extrasammanträde i torsdags:

"Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar att kostnader upp till 150 000 kr för genomförande av Härjulfaspelen och Helga och Härjulfs friidrottslekar tas ur nämndens konto för oförutsedda behov."

Det skriver nämnden i sitt protokoll.

– Skidtävlingen är ju en tradition. Och nu när vi kostat på friidrottsanläggningen i Hede kändes det som att vi vill fortsätta även med friidrotten, säger Leif Nilsson.

Härjulfaspelen på skidor är landets äldsta skoltävling och genomförs varje vinter med deltagande från kommunens samtliga skolor. Skidtävlingen har funnits i 75 år och arrangemanget rullar mellan de olika skolorna.

Härjulf och Helgas friidrottslekar är en tävling förlagd till Hede där en nyrenoverad friidrottsanläggning finns.

Vid det senaste fullmäktige sa politikerna nej till ett tilläggsanslag på 150.000 kronor - ett beslut som väckte starka reaktioner på Tidningen Härjedalens facebooksida.

"Hmmm. Forskningen säger att fysisk aktivitet främjar kunskapsinhämtningen så hur tänkte de nu? Ja, de hade nog bara otur när de tänkte" skrev Pernilla Hedin. "Barn och ungdomar är ju Sveriges framtid, ska det inte prioriteras?? Tänk till", skrev Sonja Persson, några av de som kommenterade nyheten då.

Det var nämnden för bildning, fritid och kultur (Nbfk) som äskade pengar hos kommunfullmäktige för att kunna fortsätta med spelen. Spelen medför en kostnad för den arrangerande skolan och innebär stora resekostnader för de skolor som ska åka till den ort där spelen anordnas.

Elevernas deltagande i spelen har många positiva effekter med bland annat ökad fysisk aktivitet där det viktiga är att delta och inte att vinna. Men för att ha en möjlighet att fortsätta med spelen behövde nämndens budget utökas, enligt Nbfk.

Det sa fullmäktige nej till men nu har alltså nämnden beslutat att ta pengarna från sin egen kassa. Lösningen är tillfällig för att rädda spelen 2017.

– Vi ville inte att det blir det uppehåll så nu tar vi pengarna härifrån. Sedan ska vi försöka baka in dem i budget kommande år. Jag är glad över att nämnden har kunnat fatta detta beslut, säger Leif Nilsson.

Läs mer: Kommunfullmäktige sa nej till extrapengar till Härjulfa

Annons