Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport kring ryska dopningshärvan: "500 positiva tester har rapporterats som negativa"

Fler än 1 000 idrottare har varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover.
Det framgår av den andra delen i Richard McLarens dopningsrapport.

Annons

– Vi kan nu bekräfta en mörkning som går tillbaka åtminstone till 2011 och som fortsatte efter OS i Sotji. Det var en mörkning som utvecklades från okontrollerat kaos till en institutionaliserad och disciplinerad medaljvinnande konspiration, säger Richard McLaren.

– Vi har bevis för att mer än 500 positiva tester har rapporterats som negativa, inklusive välkända idrottare på elitnivå, som fick sina positiva resultat automatiskt förfalskade.

I rapporten, beställd av antidopningsbyrån Wada, framgår en mängd detaljer kring hur Ryssland har manipulerat dopningstester.

Bland annat framkom följande när den andra delen presenterades i dag:

+ Mer än 1 000 ryska idrottare – som har tävlat i sommar-OS, vinter-OS eller Paralympics – har varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover.

+ Bevis ska finnas för att tolv ryska medaljörer från OS i Sotji ska ha fått sina urinprover manipulerade.

+ Salt och kaffe ska ha använts för att manipulera provresultat. Bland annat har fyra guldmedaljörer från Sotji dopningsprover med orimligt höga saltnivåer.

+ Sättet man bytte ut urinprover i Sotji ska ha blivit rutin på Moskva-laboratoriet.

+ Mer än 30 sommar- och vinteridrotter, däribland fotboll, har varit inblandade i försöken att mörka positiva dopningsprover.

Ryssland vann medaljligan i Sotji efter att ha tagit totalt 13 guld, 11 silver och 9 brons. I OS i London två år tidigare var medaljskörden 24 guld, 26 silver och 32 brons.

– Rysslands OS-trupp korrumperade spelen i London på ett aldrig tidigare skådat slag, i en omfattning som förmodligen aldrig kommer att kunna slås fast, säger McLaren.

Förra hösten fick McLaren i uppdrag av antidopningsbyrån Wada att utreda uppgifter om dopning inom rysk friidrott. I november 2015 presenterade han de första uppgifterna som ledde till att IAAF stängde av ryska friidrottare. I januari kom det fram nya uppgifter om friidrottsdopningen i Ryssland. Bland annat att personer inom IAAF tagit emot mutor för att hålla tyst om de ryska friidrottarnas positiva dopningsprov.

När första rapporten var klar i somras visade McLaren att dopningen i Ryssland var omfattande och ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Fakta: Wada-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland. Anklagelserna kom bland annat från den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen samt den tyska tv-kanalen ARD.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar. I juni beslutade IAAF att inga ryska friidrottare får ställa upp i OS, längdhopparen Darija Klisjina fick dock ställa upp efter en dom i idrottens skiljedomstol Cas.

I januari presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Uppgifterna ledde till att Internationella olympiska kommittén funderade på att utesluta alla ryssar i Rio-OS. Det slutade med att IOK lät varje idrott ta egna beslut i frågan. IOK har precis beslutat att förlänga dopningssanktioner mot Ryssland, bland annat att inte förlägga IOK-sanktionerade tävlingar där.

Annons