Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-guld till lag Edin

/
  • Skippern Niklas Edin.
  • Världsmästarna Niklas Edin, Oskar Eriksson, Kristian Lindström och Christoffer Sundgren lyfter den efterlängtade guldbucklan.

Sverige och lag Edin fick sin revansch mot Norge i curling-VM.
Matchen var en repris på fjolårets final – men den här gången gick svenskarna segrande ur den nordiska kampen. Lag Niklas Edin vann med 9–5.

Annons

Det var en lycklig svensk skipper som fick lyfta VM-bucklan.

– Det känns fantastiskt. Jag är så stolt över det här laget som är nykomponerat. Vi inledde turneringen svagt, men har bara blivit bättre. Vi fick en riktigt bra start, men det var svårt. Isen var annorlunda i dag, sade Niklas Edin från Sidensjö i segerintervjun.

Lag Edin, även med Henrik Leek från Härnösand, inledde finalen i Scotiabank Centre i kanadensiska Halifax på bästa tänkbara sätt. Norge hade sista sten i den första omgången som svenskarna dock vann med hela 3–0. Efter den stölden sattes norrmännen under press direkt. Det rutinerade norska laget visade oväntat nog mest finalnerver och både skippern Thomas Ulsrud och de övriga i laget svarade för flera misstag under inledningen av matchen.

"Seg is"

Men lag Ulsrud kom in i matchen när Niklas Edin misslyckades med sin sista sten i tredje omgången vilket innebar 2–0 till norrmännen.

Båda lagens spelare klagade över isen, som verkade vara mer svårbemästrad än vad spelarna vant sig vid tidigare under turneringen. "Seg is", kommenterade Ulsrud. "Långsamt", konstaterade Niklas Edin och finallagen hade problem både med farten och riktningen på stenarna.

Norge gav upp

I den femte omgången fixade Niklas Edin med sin sista sten 3–0 och svensk ledning med 6–3 halvvägs in i matchen och i den sjunde ronden tog svenskarna en ny trea till ledning med 9–4 och kopplade definitivt greppet om finalen. I den åttonde omgången gav norrmännen upp och Thomas Ulsrud avslutade med att ställa stenen på högkant i sitt sista slag.

– Isen var svår, men vi förlorade mot ett mycket bra lag, sade Thomas Ulsrud.

Sverige vann finalen, tog nionde raka segern i detta VM och Niklas Edin, Oskar Eriksson, Kristian Lindström och Christoffer Sundgren kan titulera världsmästare

Bronsmatchen vanns av Kanada, som besegrade Finland med 8–4.

Annons