Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VÖN: – Jag tycker att man kan sluta med att ta upp det där

/

Det är snart två år sedan kraschen som grusade gulddrömmarna i OS. Fortfarande får han frågor om den där dagen.
– Jag tycker att man kan sluta med att ta upp det, säger Victor Öhling-Norberg.

Annons

Funäsdalsåkaren Victor Öhling-Norberg, eller VÖN som de allra flesta kallar honom, är laddad inför en ny säsong skicross. En sport som länge har varit populär i stora delar av världen och som växer i Sverige.

– Det är klart att man har märkt stor skillnad under de sista åren och känner att många följer oss. Jag var på en golfresa i Skåne i somras och vid frukosten kom det fram en kille och gratulerade till säsongen. När det finns folk i Skåne som känner till sporten så känns det att den börjar bli stor, säger VÖN och skrattar.

För de flesta sportintresserade svenskar presenterade sig VÖN på allvar i Sotji när det började stå klart att han var ett av de största svenska guldhoppen. Han hade åkt starkt i världscupen inför OS och kom dit som favorit. Han vann åttondelsfinalen och ledde sedan kvartsfinalen då han kraschade i sista hoppet.

Själv är han inte så intresserad att prata om det.

– Det är ju snart två år sedan och jag fick min revansch genom att vinna totala världscupen den säsongen. Det är ju den största bedriften i min karriär, säger Öhling-Norberg som flyttat från Östersund och numera bor i Åre.

Även förra säsongen blev framgångsrik för VÖN som tog VM-brons, men det var bara en miss i sista kurvan från guldet. Sedan blev han tvåa i totala världscupen.

– Förra säsongen var bra. Allt fokus var ju på VM och jag kom hem med en medalj. Men visst var jag sjukt besviken direkt efter tävlingen att det inte blev guld, säger VÖN.

Målsättningen med den här säsongen är att ta tillbaka tronen.

– Jag vill ju vinna den totala världscupen och få den där kristallgloben. Nästa år är det VM igen och jag har ju bara en mästerskapsmedalj så jag vill ha guldet.

Det enda som oroar lite inför säsongen är den krånglande ryggen.

– Jag har haft problem under de tre senaste åren. Det är en förslitning av diskar och det låter väl värre än vad det är. När jag börjar åka på försäsongen så brukar det bli en reaktion i ryggen och jag börjar få ont. Visst blir man lite orolig när man har ont eftersom det går ut över träningen när man börjar tänka på det. Men just nu är jag inte orolig att det ska vara någon fara. Det är ju inte friskvård vi håller på med utan elitidrott, säger VÖN och ler.

Den 4 december drar världscupcirkusen i gång i österrikiska Montafon. Sedan är det fem världscuptävlingar innan jul.

– Jag har haft en bra sommar och höst och känner mig redo. Visst skulle det vara bra för självförtroendet att få en riktigt bra start och känna att allt sitter. Att jag går in som favorit har jag vant mig vid efter OS så det blir jag varken stressad eller uppjagad över. Jag älskar att vinna, säger Victor Öhling-Norberg.

Annons