Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stabsläge för Härjedalens kommun – risken för corona stoppar tillträde till äldreboenden: ”Vi måste planera för att en tredjedel av personalstyrkan blir sjuka”

På torsdagen gick Härjedalens kommun in i stabsläge på grund av spridningen av corona. Kommunen har också förbjudit tillträde till alla äldreboende och gruppboenden för att skydda de som bor där.
– Frågan är inte om utan när corona kommer hit, säger Gunnel Gyllander, kommunchef i Härjedalen.

Från torsdagen den 12 mars 17:30 så råder det besöksförbud på kommunens äldreboenden och gruppboenden i Härjedalen. Orsaken är coronaviruset som sprider sig i Sverige och världen.

– Vi måste skydda våra äldre. Äldre har ofta ett nedsatt immunförsvar och om vi får in coronaviruset på våra äldreboenden kan det bli allvarliga konsekvenser. Vi riskerar dödsfall. Jag ser det som självklart att vi gör detta, säger Lars-Gunnar Nordlander (S), vice kommunalråd och ordförande i socialutskottet i Härjedalens kommun.

Undantag ges för palliativ vård, vård i livets slutskede, eller om ansvarig sjuksköterska på boendet beviljar det. Förbundet gäller tills vidare.

– Det går ju också influensa i Härjedalen och det är säsong för vinterkräksjuka. Ju mer vi kan minska smittspridningen i det här läget, desto bättre, säger Lars Gunnar Nordlander.

Härjedalens kommun har också gått upp i stabsläge. Det innebär att förvaltningschefer och andra ansvariga har dagliga träffar för att gå igenom läget och bestämma om eventuella ytterligare åtgärder med anledning av coronaviruset. Flera chefer har också fått i uppdrag att utreda och planera hur kommunen ska agera om många blir sjuka och måste stanna hemma.

– Det finns inget rapporterat fall av corona i Härjedalen, men frågan är inte om utan när. Vi vill se till att vara förberedda och måste planera för att en tredjedel av personalen kan bli tvungna att stanna hemma. Det är vad man kan vänta sig av en pandemi. Även om det inte sker så måste vi ha planeringen klar så att vi kan säkra våra samhällsviktiga funktioner, som förskola, grundskola, vård och omsorg, säger Gunnel Gyllander, kommunchef i Härjedalen.

Hur gör man en sådan planering?

– Det handlar om att titta på vilka verksamheter vi kan ha i gång och vilka vi kan stänga. Biblioteken till exempel, eller gymnasiet behöver vi inte hålla öppet. Om det skulle behövas kan den personalen gå in och jobba på andra ställen.

Regeringen fattar idag beslut som gör det möjligt att stänga skolor. Något sådant är inte aktuellt i Härjedalen i dagsläget, enligt Gunnel Gyllander.

– Men det kan förändras snabbt. Alla verksamheter planerar nu för alla eventualiteter.

Förutom förbud mot tillträde av äldreboenden har kommunen infört restriktioner för möten och tjänsteresor. Så mycket som möjligt ska tas via telefon eller internet. Ett VA-möte som var planerat med Bergs kommun nästa vecka har skjutits på framtiden.

– Vi ser också över våra egna arrangemang, som vi själva anordnar. Vi har ju några grejer på biblioteken till exempel om sannolikt kommer att ställas in, säger Gunnel Gyllander.