Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenberg kör i Sverige - siktar på USA nästa säsong

Efter fem år som förare i USA kommer John Stenberg hem till Sverige för att köra årets skotercrossäsong. Målet är högt satt, det är SM-guld som gäller.

Sedan barnsben har John Stenberg varit på det klara med att han ville bli skoterproffs i USA. De senaste fem åren har han uppfyllt sin dröm men inte riktigt till fullo. Nu satsar John på ett omtag på hemmaplan för att nästa år komma tillbaka starkare i USA.

– Det är ju där pengarna och de bästa förarna finns. Sporten är mycket större såväl publikmässigt som medialt också, berättar Stenberg.

De tre senaste åren har han kört på heltid i USA under säsongen, de två innan åkte han över för vissa tävlingar. 2015 och 2016 har John tävlat i Pro Open, den vassaste klassen och totalt har han slutat som elva respektive åtta.

– Jag är inte nöjd. Det har varit mycket strul med teamet och med maskinen, många tävlingar har jag fått bryta. Mest nöjd är jag med att jag blev femma i X-games, säger John Stenberg som kände att han inte riktigt kunde konkurrera i det team han tillhörde.

Några kontakter har han haft även inför denna säsong med de starkaste teamen hade klart med sina förare och de erbjudanden som fanns ville inte John ta då de inte riktigt var konkurrenskraftiga.

– Det är bättre att komma hem och köra en säsong här. Teamen i USA har definivt sina ögon öppna för hur det körs i Europa och det är bättre att ha en bra säsong här än att kämpa i ett mindre team där borta.

– Här har jag fått en plats i Team Ljungbergs Motor och ska köra som fabriksförare för Lynx så förutsättningarna kunde inte ha varit bättre. Andreas Ljungberg har ju kört själv på toppnivå och vet vad som krävs, säger John Stenberg som inte hymlar med att målet är att vinna SM för att få ett bättre läge inför en återkomst i USA.

Åren som proffs har gett värdefull rutin. Jämnare startfält och mindre utrymme för misstag på de kortare och intensivare banorna har utvecklat Stenberg.

– Jag är en smartare men ändå aggressivare förare nu än för fem år sedan. Min främsta egenskap är nog ändå att jag är väldigt noggrann, med material, med träning och allt. Jag vet att det krävs för att nå hela vägen, säger John Stenberg som ser fram emot säsongspremiären.

– För min del blir det i Artcic Cup i Östersund efter nyår, det finns någon tävling upp i norr innan också men jag satsar på att få fler timmar med träning istället eftersom jag ska köra en ny maskin i år.