Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina Nilsson hittar formen i Bruksvallarna: "Det ska finnas lite fjärilar i magen"

Det är VM-år igen och Stina Nilsson står i startgroparna för en ny tävlingssäsong. Hon har stängt ute den turbulenta försäsongen och fokuserat på målen: att bli så snabb som möjligt, och VM i Lahtis. Och hon tror på det svenska laget, som kan bjuda på överraskningar.

Annons

23-åringen från Malung, talangen Stina Nilsson, har redan tagit steget in i den internationella världseliten. Med tre VM-silver, ett OS-brons och tre guld från junior-VM har hon etablerat sig i den absoluta toppen i längdvärlden. Nu laddar hon inför säsongsstarten i Bruksvallarna, där första starten för säsongen bara är en vecka bort.

– Vi har varit här i två dagar nu och det är verkligen så fint här nu med all snö på träden. Man blir verkligen peppad på att åka skidor, så det är superkul och formen känns som att den är där den ska vara så det känns bra.

Det har som bekant varit en turbulent försäsong, särskilt på damsidan, där den norska världsstjärnan Therese Johaug åkte fast i en dopingkontroll i september. För Nilsson har det inte utgjort något hinder för att kunna koncentrera sig på det som hon tycker räknas: sin egen uppladdning.

– För mig har det inte varit några problem alls egentligen. Jag valde ju tidigt att varken uttala mig eller grotta ner mig så mycket i det som hänt utan följa den väg som jag har valt att gå och träna på och göra mig till en bättre skidåkare.

Tror du att det kan ha påverkat intresset för sporten?

– Jag vet inte, mig har det inte påverkat och jag kan ju bara ta ansvar för min egen attityd så jag är fortfarande peppad till att bli en bättre skidåkare.

Helgen 18 till 20 november körs Bruksvallsloppet och som traditionen bjuder är det här det svenska landslaget gör sin första start på säsongen. Konkurrensen är hård, särskilt som resultaten där kan avgöra vem som åker på de första världscuperna. Men Stina Nilsson håller nerverna i styr.

– Jag tycker jag håller en bra nivå på det. Jag tycker det ska finnas lite fjärilar i magen för att för att det ska kännas lite speciellt men det gäller att det inte går överstyr. Jag tycker att jag oftast kan balansera på ett bra sätt.

Förra säsongen var lite av en besvikelse för det svenska längdlandslaget, särskilt med tanke på de fina prestationerna på VM i Falun säsongen innan. De verkliga framgångarna uteblev men Nilsson tror att den kommande säsongen kan bjuda på en hel del för svensk del.

– Det blir spännande. Jag tycker vi har väldigt många starka individer i laget som verkligen har visat framfötterna så jag tror det kan bli en spännande säsong.

Finns det någon som lite otippat kan bjuda på succé ?

– Jag har ett par stycken men jag kommer inte nämna dem för jag vill inte lägga någon extra press på dem. Men det finns absolut personer som skulle kunna överraska, säger Stina Nilsson.

Landslagslägret i Bruksvallarna bjuder på fin åkning just nu. Det har blivit verklig vinter i Härjedalsfjällen och inför Bruksvallsloppet filas det på de sista detaljerna. Men den största träningsvolymen ligger under sommaren och försäsongen och där har Stina Nilsson tagit med sig erfarenheterna från förra säsongen för att förbättra sig ytterligare.

– Jag har använt mina panglopp som jag verkligen är jättestolt över i sommarträningen och inspirerats av dem och har använt dem som krydda. Så jag har tagit med mig det. Jag var jättenöjd med hur jag åkte i Kuusamo ifjol och väldigt många sprintlopp i världscupen var också väldigt bra så de tar jag också med mig.

Hon har varit starkast i sprinten men har inte tränat på något särskilt sätt inför den här säsongen för att slipa på de längre distanserna.

– Jag har jobbat så som jag alltid gör, med alla delar, klassiskt, skejt, individuelltoch masstart, sprint och distans. Så vi får se.

Nilsson känns avslappnad och ger samtidigt intrycket av att hon spänt bågen ordentligt inför den kommande säsongen. Hon, precis som Charlotte Kalla, har avböjt att köra Tour de Ski för att helt fokusera på VM i Lahtis i slutet av februari och början på mars. Men det finns andra mål under säsongen också.

– Jag vill åka bra i alla världscupslopp som jag ställer upp i. Jag har som mål att åka så snabbt som jag bara kan när jag väl står på startlinjen, som alltid.

Fakta Stina Nilsson

Född: 24 juni 1993, i Malung

Debuterade i världscupen 2012 och kom på 23:e plats

Hon har tre världscpsegrar så här långt: sprinten i Davos 13 december 2015, sprinten i Planica 16 januari 2016 och sprinten i Quebec 4 mars 2016

VM: tre medaljer från VM i Falun: silver i sprint, silver i sprintstafett och silver i 4x5 km stafett

OS: brons i sprintstafett från OS i Sotji 2014

LÄS OCKSÅ:

Stina Nilsson hakar på trenden: "Tror inte jag kör Tour de ski"

Stina Nilsson letar rätta känslan: "Ser fram emot en lång säsong"

Tränarens hyllning till Stina Nilsson: "Som en turbodieselmotor"

Stina Nilssons dröm som nioåring: "När jag blir stor vill jag bli skidåkare för det är kul"