Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendium till sopran från Hede

/
  • På lördag delas stipendiet till minne av Håkan Näsman ut på Palmcrantzskolan. Årets vinnare är sopranen Elisabeth Sundin från Hede.
  • Om drygt ett år kan Elisabeth Sundin titulera sig operasångare. Troligen Härjedalens första.

På lördag delas stipendiet till minne av Håkan Näsman ut på Palmcrantzskolan. Årets vinnare är sopranen Elisabeth Sundin från Hede.

Annons

– Det känns jättekul och jag känner mig både hedrad och tacksam, säger Elisabeth Sundin.

Stipendiet på 10 000 kronor delas årligen ut till musikstuderanden födda i Jämtland/Härjedalen och är till minne av musikdirektören, kompositören, körledaren och doktoranden Håkan Näsman.

– Pengarna kommer att gå till studier och noter. Det kostar mycket att vara student och jag har ju pluggat i många år nu.

Elisabeth Sundin är 28 år och hon har bland annat två år vid musiklinjen på Birkagårdens folkhögskola i Stockholm och fyra år vid NTNU Institutt for Musikk i Trondheim bakom sig. Just nu studerar hon på masterutbildningen i opera vid Stockholms Operahögskola och om lite mer än ett år kan hon titulera sig operasångare. Troligen Härjedalens första.

– Jag är inte riktigt säker, men jag tror inte att det finns eller har funnits någon före mig, säger Elisabeth.

Hon har drygt ett år innan det är dags att hitta ett arbete i en smal och tuff bransch. Helst i Sverige men konkurrensen om jobben är stenhård.

– Det finns många duktiga sångare. Vi får se vad det blir, det kanske blir till att söka sig utomlands. I exempelvis Tyskland finns det ett operahus i varje liten stad.

Du har kämpat på i många år. Blir du inte less?

– Naturligtvis känns det lite kämpigt ibland med skolan. Men sången tröttnar jag absolut inte på. Det är hårt jobb, men jag visste vad jag gav mig in på. Det är musiken jag vill satsa på till 100 procent.

När får vi höra dig i Härjedalen?

– Vet inte, hade hoppats att kunna göra något under sommaren, men det blir tyvärr inte utav. Men är det någon som behöver en sopran så får de gärna höra av sig.

Utdelningen av stipendiet till Minne av Håkan Näsman äger rum lördagen den 21 mars kl 11.00 på Palmcrantzskolan och Elisabeth kommer då att framföra operaverk ackompanjerad av pianisten Maria Sjöstedt-Björs.

I höstas tilldelades Elisabeth Sundin även ett stipendium av Kungliga Musikaliska akademien på 30 000 kronor.

Annons