Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp vid dörren på Svegs hälsocentral – alla får frågor innan de släpps in: ”Det har varit en ovanligt lugn måndag hittills”

Ny rutiner råder från och med måndag på regionens hälsocentraler i Härjedalen. Dörrarna är stänga och värdar tar emot utanför och ställer frågor om hälsoläget, innan besökande släpps in. Även Fjällhälsan i Hede har personal som tar emot vid entrén. Allt handlar om att minska risken för spridning av coronaviruset.

– Det har varit en ovanligt lugn måndag. Annars är det dagen då vi brukar ha mest att göra på lättakuten. Jag tror att folk tänker till lite extra innan man går hit, säger Eva Gillstedt, sjuksköterska på hälsocentralen i Sveg.

På måndagsförmiddagen turades hon om att stå som värd utanför ingången till hälsocentralen. Ingen släpptes in utan att först få några frågor om hälsoläget och eventuella risker för att ha blivit utsatt för coronaviruset.

LÄS MER: Nya arbetssätt vid regionens hälsocentraler på grund av corona

– Hittills är det ingen som fått vända, säger Eva Gillstedt strax före lunch.

Besökare på lättakuten måste ringa först, men andra som ska in till labbet eller folkhälsotandvården kommer in som vanligt, om det inte finns någon misstanke om corona.

– Skulle det vara så att det finns en misstanke så ber vi personen sätta sig i bilen. Sedan ringer en sjuksköterska upp, säger Eva Gillstedt.

Rutinerna gäller på alla hälsocentralen i regionens regi i Härjedalen och Jämtland. Även privata Fjällhälsan i Hede har skärpt sina besöksrutiner och låst dörrarna, men har personal som tar emot utanför och slussar de som behöver hjälp vidare.

Skulle någon behöva akutvård vid hälsocentralerna, och det finns en misstanke om corona, så har personalen skyddsutrustning som används i samband med vården.

– Vi hjälper ju fortfarande de som behöver sjukvård, säger Eva Gillstedt.

LÄS MER: Härjedalens kommun förbjuder besök på äldreboenden

De nya rutinerna gäller tills vidare. För sjukvårdsrådgivning gäller som vanligt 1177 och vid livshotande tillstånd uppmanas allmänheten att ringa 112.